Logarytmy
Maciek: | | 1 | | 125 | |
logx=3log5− |
| log9= x= |
| coś mam źle? |
| | 2 | | 3 | |
log
2x=log
210+log
25−log
225 x=2? Udowodnij,że:
| | 1 | | logcb | | logca | |
logab= |
| logab*logba=1 |
| * |
| =1 1=1 L=P Może |
| | logba | | logca | | logcb | |
tak być?
21 wrz 21:15
sushi_ gg6397228:
drugie dobrze, pierwsze zapisz aby to mialo rece i nogi,
a dalej to nic nie widac, uzywaj "entera"
21 wrz 21:24
Maciek: | | 1 | | 125 | |
logx=3log5− |
| log9=log125−log3=log |
| |
| | 2 | | 3 | |
Udowodnij,że:
loga
b*logb
a=1
| logcb | | logca | |
| * |
| =1 |
| logca | | logcb | |
1=1
L=P ?
22 wrz 10:01
sushi_ gg6397228: 1. jest dobrze
lepiej wyjsc od lewej
| | logb b | | 1 | |
loga b= |
| = |
| |
| | logb a | | logb a | |
22 wrz 10:52
Maciek:
logb
b*log
ba=log
ba*log
aa/:(log
ba)
log
bb=log
aa
22 wrz 10:57
sushi_ gg6397228:
nic nie mnozysz, wychodzisz z lewej strony rownosci i chcesz pokazac prawa, wiec robisz tak jak
pokazałem
22 wrz 10:59
22 wrz 11:11
sushi_ gg6397228:
L= log
a b
22 wrz 11:12
Maciek: No ale z L wyszlo na P...
22 wrz 11:15
Svanar: np:
log
ab = c ⇔ a
c = b
log
ba = d ⇔ b
d = a
a
c = b
(a
c)
d = a
a
cd = a ⇔ cd = 1
log
ab = c
22 wrz 11:57
Svanar: | | 1 | |
skoro wiesz ze logab= |
| |
| | logba | |
| | 1 | |
L = logab*logba = |
| *logba = 1 = P |
| | logba | |
22 wrz 12:00