Pytanie
Godzio:
Mam 2 pytania
Jeśli masz daną funkcję kwadratową z parametrem i polecenie to znaleźć ten parametr żeby był
spełniony warunke:
|x1| + |x2| ≤ 1
1 pytanie czy założeniem będzie Δ > 0
2 czy mogę sobie obustronnie podnieść do kwadratu czy osobno rozpatrywać przypadki ?
x12 + 2|x1x2| + x22 ≤ 1
21 wrz 21:02
niedouczony: polecenie brzmi dwa pierwiastki, czy dwa różne pierwiastki?
21 wrz 21:10
bibi: jeśli chodzi o 1 to wg mnei oki
2. rozpisałbym następująco:
|x1| + |x2| ≥ |x1 + x2|, czyli
|x1 + x2| ≤ |x1| + |x2| ≤1
21 wrz 21:15
Godzio:
... dla których pierwiastki trójmianu ...
21 wrz 21:15
Godzio: bibi myślałem o tym tylko co mi to da ?
21 wrz 21:16
Jack:
Wg mnie oba są ok. Pewnie zadanie jest na wzory Viete'a więc chodzi o dwa różne pierwiastki.
Tego się domyślam bo nie znam treści, ale na to wygląda.
21 wrz 21:20
Kamil: Godzio obiecałeś sie zapytać o książki z matmy pamiętasz
21 wrz 21:21
Godzio:
Dobra to w takim razie będzie trzeba rozpatrywać przypadki dla m, dzięki
21 wrz 21:21
Eta:
Śmiało podnosimy do kwadratu

..... bo obydwie strony nierówności są dodatnie
21 wrz 21:22
Godzio:
Kamilu mówiłem żebyś to
Ty o to zapytał bo wieczorem jest więcej kompetentnych ludzi

ja tera idę swoje zadania robić
21 wrz 21:23
Kamil: a napiszesz mi jakies zadanie z logarytmu prosze
21 wrz 21:25
bibi: z mojego wzoru masz prostą obustronną nierówność i korzystając z Viete'a otrzymujesz wprost
rozwiązanie 2−ego warunku
21 wrz 21:26
21 wrz 21:27
Kamil: a z logarytmu coś dostane Godzio prosze?
21 wrz 21:34
Kamil: chodzi mi zadanie na podstawowa matematyke Godzio plis?
21 wrz 21:35
Kamil: Godzio podasz zadanie z logarytmu prosze
21 wrz 21:36
Kamil: Prosze
21 wrz 21:36
Kamil: chce poczwiczyć logarytmy a nie mam nowych przykładów Godzio prosze
21 wrz 21:37
Kamil: napiszesz mi Godzio w nowym poscie jak napisze prosze
21 wrz 21:38
Kamil: napisze w nowym poscie prosze Godzio podasz mi napisz
21 wrz 21:39
Godzio:
ehhh Kamil ... wpisz w googlach hasło "logarytmy przykłady" to na pewno coś Ci wyskoczy
21 wrz 21:40
Kamil: Ty masz wiele książek pewnie Godzio
21 wrz 21:43
czekolada: hahahah : )
Kamil daj mu spokój

on też coś musi zrobić dla siebie ; ) google nie
gryzie! Znajdziesz tak jak
Godzio napisał dużo przykładów i zadań wraz z odpowiedziami.
21 wrz 21:45
Kamil: ale na podstawową
21 wrz 21:46
Kamil: a ktos może mi powiedzic ksiązka do matematyki do matury Kiełbasa jest dobra
21 wrz 21:47
Godzio:
f(x) − to są te linie 2
g(x) − półokrąg
czy jeśli mam policzyć pole tego obszaru to dobrze robię ? :
| | 1 | | 1 | |
P = | 2 * ∫7/23(f(x) − |
| ) + ∫3(4+√3)/2(g(x) − |
| ) + |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
∫(4+√3)/2(4−√3)/2 ( |
| − g(x) ) | |
| | 2 | |
21 wrz 22:49
Godzio: pobijam
21 wrz 23:04
Jack:
tę kopułę tak: ∫cx bx (g(x) −1/2) dx
21 wrz 23:17
Godzio: Ok dzięki
21 wrz 23:19
Jack:
kawałeczki tak: (prawy) ∫bx 3 (1/2 −g(x))dx +∫ 3 ax (1/2 −f(x) )dx
A że lewy jest taki sam, to to wszystko razy 2.
21 wrz 23:20
Godzio: No dobra

czyli wszystko namotałem

Dzięki jeszcze raz
21 wrz 23:33
Jack:
spoko, i tak robisz zadania ponad−licealne wiec masz prawo...
21 wrz 23:38
Godzio:

Czyli tak ogólnie, całka z tego pola to będzie:
∫
ab(f(x) − 0 )dx = ∫
abf(x)dx ?
21 wrz 23:52
Godzio: zawsze się mylę w tych przedziałach
21 wrz 23:52
Jack:
Ja się z kolei mylę przy graniach całkowania (to przez to, że inaczej zapis wygląda w zeszycie,
inaczej tu na forum)... wszędzie tam, gdzie zapisałem te granice powinno być odwrotnie.
Większa wartość x powinna być nad całką, mniejsza pod całką.
Teraz zauważyłem bo zrobiłeś tak, jak ja wcześniej. Poza tym równość jest prawdziwa.
21 wrz 23:56
Godzio:
Czyli to co napisałem na początku jest poprawne ?
21 wrz 23:57
Jack:

Tak, ale dobry nawyk to tak zapisywać całkę:
P
pole=∫
ba ( f(x)−0) dx. (
Pierwszy zapis)
Ty zapisałeś
P
pole=∫
ab (0−f(x) ) dx
Jest to poprawne bo
∫
ab f(x) dx = −∫
ba f(x) dx
oraz
a*∫ f(x) dx = ∫a*f(x) dx
Ale ideę oddaje lepiej ten
pierwszy zapis.
22 wrz 00:06
Jack:
(jeśli cokolwiek Ci to mówi, jest to zgodne z ideą całki w sensie Riemanna)
22 wrz 00:07
Godzio:
Dobra, wbije se to do głowy
22 wrz 00:08