zadania;(
Klara: hej, mam do zrobienia 3 zadania, za które nie wiem jak się zabrać. Proszę pomóżcie mi

zad1. Pole trójkąta prostokątnego jest równe 18cm. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długość 4 cm. Oblicz Promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Zad 2. Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego na którym opisano okrąg o promieniu
6cm.
Zad3 Oblicz promień okręgu opisanego na równoramiennym trójkącie prostokątnym, którego obwód
jest równy 4+2
√2
21 wrz 20:25
sushi_ gg6397228: 1) jaki jest wzor na pole trojkata
21 wrz 20:39
Klara: P=12ah
21 wrz 20:48
sushi_ gg6397228:
"h" masz podane pole tez, wiec policzysz "a", ktora bedzie u nas w zadaniu przeciwprostokatna
21 wrz 21:02
Klara: a ten wzór trzeba jakoś przekształcić?
21 wrz 21:12
sushi_ gg6397228: P=ah/2 , podstaw liczby pod"h" i pod "P" i wylicz ile wynosi "a"
21 wrz 21:14
Klara: a wyszło mi 9
21 wrz 21:15
sushi_ gg6397228: czyli przeciwprostokatna ma 9,
promien okregu opisanego na trojkacie = polowie przeciwprostokatnej czyli....
21 wrz 21:23
Klara: 4,5?
21 wrz 21:25
sushi_ gg6397228: tak, koniec pierwszego zadania, trudne bylo
21 wrz 21:27
Klara: no nie
21 wrz 21:29
sushi_ gg6397228: zad2
R=6
zaleznosci
ile wynosi "h" z pierwszego wzoru
21 wrz 21:30
Klara: 1,5?
21 wrz 21:35
sushi_ gg6397228: nie
21 wrz 21:35
21 wrz 21:36
Klara: 10?
21 wrz 21:44
sushi_ gg6397228: nie
21 wrz 21:46
sushi_ gg6397228: 20/ 3 nie daje 6
21 wrz 21:46
Klara: no to ja już nie wiem
21 wrz 21:47
sushi_ gg6397228:
ponoz obustronnie przez 3, a potem podziel przez 2 i wynik wychodzi...
21 wrz 21:48
Klara: 9
21 wrz 21:53
sushi_ gg6397228: dobrze
h=9 pierwsza czesc zadania zrobiona
| | a√3 | |
h= |
| , mamy dane "h" wiec trzeba wyliczyc "a" |
| | 2 | |
aby potem policzyc pole
21 wrz 21:56
sushi_ gg6397228:
LEPIEJ ZASTOSOWAC TEN DRUGI WZOR
| | a√3 | |
wiec h= |
| podniesc stronami do kwadratu, aby dostac "a2" |
| | 2 | |
21 wrz 21:58
Klara: czyli po podstawieniu do wzoru należy pomnozyc obustronnie przez 2?
21 wrz 22:00
sushi_ gg6397228:
abys sie nie meczyla z pierwiastkami mnozeniem i dzieleniem , to polecam drugi wzor na pole,
wiec
| | a√3 | |
h= |
| podnosimy obustronnie do kwadratu czyli |
| | 2 | |
| | a2 *3 | | a2 *√3 | |
81= |
| P= |
| czyli |
| | 4 | | 4 | |
| | a2 | |
81= 3* |
| dzielimy przez 3 |
| | 4 | |
| | a2 | |
27= |
| domnazamy na √3 i mamy |
| | 4 | |
21 wrz 22:06
sushi_ gg6397228: drugi sposob
18=a
√3 dzielimy przez p{3]
| 18 | |
| = a pozbywamy sie niewymiernosci |
| √3 | |
6
√3 = a
| | ( 6√3)2 *√3 | |
i do wzoru P= |
| |
| | 4 | |
21 wrz 22:12
sushi_ gg6397228:
jasne
21 wrz 22:12
sushi_ gg6397228: zad 3
trojkat rownoramienny prostokatny
niech a−−− przyprostokatna
z Pitagorasa policzy sie przeciwprosstokatna −−c
a2 +a2= c2
2a2 = c2 pierwiastek
c= a√2
boki trojkata
a, a, a√2
obwod a+a+a√2=2a+a√2
w zadaniu masz 4+2√2 czyli
4+2√2 ===2a +a√2 porownujemy liczby ==> a=2
przeciwprostokanta= 2√2
R= polowa przeciwprostokatnej czyli R=√2
21 wrz 22:24
Klara: Dziękuję Ci bardzo

Jesteś Wielka.
21 wrz 22:28
sushi_ gg6397228: nie pamietam, abym w trakcie robienia zadań zmienil płec na żenska
21 wrz 22:31
Klara: a to przepraszam

Już nie myślę
21 wrz 22:50
gina: 2√3
22 wrz 19:16