błagam , pomocy !!
truskawka: Podany ciąg jest ciągiem geometrycznym . Sprawdź, czy wyrazem tego ciągu jest liczba b
| | 2 | | 64 | |
a. 6, 4, 2 |
| .... b= |
| |
| | 3 | | 81 | |
21 wrz 20:24
truskawka: pomocy
21 wrz 20:29
Bogdan:
Najpierw określ, czy to jest ciąg arytmetyczny, czy geometryczny.
21 wrz 20:31
truskawka: podany ciąg jest ciągiem geometrycznym .
21 wrz 20:32
truskawka: kurde pomożecie
21 wrz 20:40
Jack:
q=23
wiec an=qn−1*a1 Szukamy teraz takie n, że:
6481=(23)n−1*6
Trzeba policzyć n. Powinno wyjść naturalne, żeby odpowiedź była twierdząca.
21 wrz 20:43
truskawka: | | 64 | |
moja nauczycielka mówiła , że : |
| = {2}{3}n−1 * 6 / : 6 tylko nie wiem czy obustronnie |
| | 81 | |
czy jak ?
21 wrz 20:48
Jack:
obustronnie, inaczej nie można.
21 wrz 20:50
Bogdan:
W tym prostym przykładzie można zadanie rozwiązać na tzw. "piechotę".
21 wrz 20:53