równania wielomianow
kiniaa: rozwiąż równanie:
a) x4=4x3+5x2
b)6x3+9x2=3x4
c)2x5=2x4+12x3
d)10x4+x3=2x2
21 wrz 20:01
Eta:
a) x4 −4x3 −5x2=0
x2( x2 −4x −5)=0 Δ=....... x1=...... x2=.....
x=0 −− pierwiastek dwukrotny
pozostałe podobnie .......
21 wrz 20:05
gość;): 6x3+9x2=3x4
równania wielomianowe
potrzebuje jeszcze rozwiązanie tego równania
21 wrz 20:20
sushi_ gg6397228:
wyciagasz x2 przed nawias, dzielisz przez 3 i delta ( oczywiscie najpierw przenies na jedna
strone wszystko)
21 wrz 20:22
21 wrz 20:30
kinia: a jeśli nie ma x
2
np. 2x
5=2x
4+12x
3
co mam teraz zrobić, jak
21 wrz 20:31
sushi_ gg6397228: x3
21 wrz 20:33
sushi_ gg6397228: zawsze wyciagasz najwieksza potege przy "x"
21 wrz 20:34
sushi_ gg6397228: i jak wyszlo w zadaniu
21 wrz 21:40
sushi_ gg6397228: mailem na mysli wyciaganie ze wszystkich 3 skladnikow najwyzszej
x5 , x4, x3 czyli najwiecej mozemy wyciagnac x3
x4, x2, x czyli mozemy wyciagnac maksymalnie x
21 wrz 21:42
30 wrz 15:56
Kacper:
30 wrz 16:44
onaaa:
30 wrz 16:50
Kacper: takie?
x5+4x4=12x3?
30 wrz 16:58
onaaa: tak
30 wrz 17:00
onaaa: umie ktoś
30 wrz 17:09
Kacper: wszyscy

x
5+4x
4−12x
3=0
Wyłącz wspólny czynnik przed nawias.
Następnym razem nowy temat załóż
30 wrz 17:10
MissM: x5+4x4=12x3
x5−4x4−12x3=0
x3(x2−4x−12)=0
x3=0 v x2−4x−12=0
x=0 v Δ=16+48=64 √Δ=8
x=0 v x1=(4−8)/2=−2 v x2=(4+8)/2=6
30 wrz 17:11
MissM:
błąd x5+4x4−12x3=0*
dalej tak samo, x3 przed nawias
30 wrz 17:12
onaaa: kacper mądralo

nie każdy kolego jest taki mądry

missm dzieki
30 wrz 17:20
onaaa: nierówności wielomianowe

Jutro spr a Ja nie pamiętam

x3−x2−x+1≤0
30 wrz 17:37
Kacper: Otwierasz zeszyt i szukasz
30 wrz 17:46
onaaa: ha ha ha najpierw go trzeba mieć
30 wrz 17:49
MissM: x3−x2−x+1≤0
wyłącz przed nawias x2 i −1 :
x2(x−1)−(x−1)≤0
(x−1)(x2−1)≤0
przyrównujesz do 0:
(x−1)(x2−1)=0
x−1=0 v x2−1=0
x=1 v x2=1
x=1 v x=1 v x=−1
i rysujesz wykres
30 wrz 17:54
5-latek: Sorry . Jesli nie masz notatek to jak chcesz pamietac ?
Myslisz ze dzisiaj opanujesz caly dzial wielomiany ? To sa mzonki
Zeby tak bylo to nalezy co nieco wiedziec ,
Lepiej dla Ciebie bedzie jak dostaniesz jutro jedynke to Cie czegos nauczy a zapozansz sie z
tym
dzialem
https://matematykaszkolna.pl/strona/3414.html Nasz tam rownania i nierownosci wielomianowe (rozwiazane przyklady )
30 wrz 18:01
onaaa: 5latek Ja nie mam w domu składowiska zeszytów z 2 lat... a jeśli nie masz ochoty nie odpisuj
prosiłam tylko o jedno rozwiązanie tak dla przypomnienia

pzdr
30 wrz 18:23
onaaa: missm dziekuje
30 wrz 18:23
Kacper: I to jest jeden z problemów. Wy wszyscy myślicie, że po 1 klasie można wszystko zapomnieć i
wyrzucić i po drugiej też, a jak przychodzi matura, to nagle wszyscy się budzą
30 wrz 18:24
5-latek: Rowniez podrawiam i powodzenia na sprawdzianie
30 wrz 18:25
5-latek: Tak
Kacper 
Budza sie z reka w nocniku
30 wrz 18:27
Kacper: Cześć
5−latek
30 wrz 18:28
5-latek: No witaj

Jeszce nie pojde do pracy jutro (dostalem chorobowe do 7 pazdziernika )
30 wrz 18:31
Piotr: 3(x − 5) + 4x = 13
undefined
7 sie 10:25