lidka: rozwiąż nierówność:
(2x-1)3
----------- - 2x(x-1)2 ≤ x(x+0,5)+0,75
4
29 gru 19:49
lidka:
(2x-1)3
----------- - 2x(x-1)2 ≤ x(x+0,5)+0,75 /4
4
=(2x-1)3-8x(x-1)2-x(4x+3)≤3
(2x-1)3-8x(x-1)2-2x(2x+1)-3≤0
8x3-8x2+2x-4x2+4x-1-8x3+16x2-8x-4x2-2x-3≤0
-4x-4≤0 /(-4)
x+1≥0 ⇔x≥-1
29 gru 20:10
lidka: potrzebuje sprawdzenia
29 gru 20:10
lidka: mam przedstawic na osi oraz podac najwiekszą liczbę całkowitą
29 gru 20:11
megi:
mnie uczyli że 0,5*4= 2 a ty masz że 3
w pierwszej linijce po znaku=
29 gru 20:23
bogusia: tak pomyłka
2
29 gru 20:28
megi:
Nooo! dalej dobrze! może tylko nieopatrznie napisałas te 3
odp poprawna !
nie ma takiej najwiekszej b0 x⊂<1,∞)
chyba że źle napisałas te nierówność sprawdź to !
29 gru 20:29
lidka: 2 powinno byc
29 gru 20:30
lidka:
(2x-1)3
----------- - 2x(x-1)2 ≤ x(x+0,5)+0,75 /4
4
tu są ułamki zwykłe ja nie umiałam napisac wiec przedstawiłam ich w postaci dzieisetnej
29 gru 20:33
lidka: najwieksza liczba całkowita bedzie
29 gru 20:35