matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !
yourrluck:
przyjmijmy, że ciąg (a
n
) jest ciągiem geometrycznym. a. znajdź a
4
, jeśli a
1
0 =24 i iloraz wynosi q=
√
2
1
b.znajdź a
1
0, jeśli a
1
3 = −1 i a
1
5 = −
9
21 wrz 19:58
Jack:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
Dasz radę...
21 wrz 19:59
TOmek:
a
10
=24 q=
√
2
a
10
=a
1
*q
9
24=a
1
*
√
2
9
24
a
1
=
√
2
9
21 wrz 20:04
TOmek:
24*
√
2
9
24*
√
2
9
a
1
=
=
dobrze, bo sam sie zastanawiam
√
2
9
*
√
2
9
2
21 wrz 20:06
truskawka:
czy mogę liczyć na pomoc ?
21 wrz 20:40
Jack:
Dla
TOmka
a)
a
10
a
10
=q
6
⇒ a
4
=
a
4
q
6
24
czyli:a
4
=
=3
8
a
15
b)
=q
2
a
13
−
1
9
=
1
9
=q
2
−1
Stąd q=−1/3 lub q=1/3
21 wrz 20:47