POmocy błągam pomózcie :(
Mateush: Potęgująd wrażenie (√3 − √6)2
21 wrz 19:56
Kejt: (√3−√6)2=(√3)2−2*√3*√6+(√6)2=...
dokończ.
21 wrz 19:57
Mateush: dzieki xD
21 wrz 19:58
Mateush: Uuu cos mi nie wychodzi...
21 wrz 20:01
Mateush: wyszło mi 9
√2 a tak ma nie być pomoże ktoś
21 wrz 20:06
Mateush: No i klapa
21 wrz 20:10
Kejt: 9−6√2+6=... ? ;>
21 wrz 20:11
Mateush: jak ty to robisz

...
21 wrz 20:12
Kejt: poprawka.. 3−6√2+6.
21 wrz 20:12
Kejt:
(
√3)
2=3
(
√6)
2=6
2*
√3*
√6=2*
√18=2*
√9*2=2*3*
√2=6
√2
zrozumiałe?
21 wrz 20:14
Mateush: nadal wychodzi mi tak jak wcześniej
21 wrz 20:14
Mateush: | | √2 | | 20 | |
ej kejt mam jeszcze jedno pytanko |
| w tym mi wychodzi |
| a wynik |
| | 3√10 | | √30 | |
jest załkiem inny ocb

21 wrz 20:21
Mateush: i co o tym sądzisz
21 wrz 20:23
Kejt: | √2 | | √10 | |
| * |
| =... dokończ. |
| 3√10 | | √10 | |
pierwiastki można dodawać wtedy i tylko wtedy, kiedy pod pierwiastkiem będzie ta sama liczba.
czyli np.
√2+
√2=2
√2
21 wrz 20:25
Mateush: | | √20 | |
no to wychodzi |
|   tak ? |
| | 3 + 10 | |
21 wrz 20:27
Mateush: ja jestem słaby z matematyki musze brać korepetycję... szkoda że nie pojmuje tego
21 wrz 20:28
Mateush: i co o tym sądzisz ?
21 wrz 20:31
Kejt: licznik się zgadza.. ale mianownik.. tam masz 3*√10 więc pomnożone przez √10 da?
3*√10*√10=?
21 wrz 20:33
Mateush: 6
√10
21 wrz 20:37
Mateush: i jak to teraz podzielić przez
√20
21 wrz 20:42
Kejt: √10*√10=?
21 wrz 20:45
Mateush: 2
√10 przeciez
21 wrz 20:48
Kejt: nie. √10+√10=2√10
21 wrz 20:51
Mateush: aha czyli √10*√10=10 ? xD prosze pomóż ja już nie wyrabiam mam jeszcze 20 zadan do zrobienia..

ryczeć sie chce...
21 wrz 20:53
Mateush: 10 powinno byc tak nas pani na matmie uczyla..
21 wrz 20:55
Mateush: jestes kejt

21 wrz 20:57
Kejt: tak jestem, dobrze ;> więc w mianowniku będzie?
21 wrz 20:58
Mateush: 3 * 10 = 30
21 wrz 20:59
Kejt: cały ułamek..?
21 wrz 20:59
Mateush: i to juz wszystko ?
21 wrz 21:00
21 wrz 21:00
Kejt: jeszcze wypadałoby wyłączyć czynnik przed pierwiastek.. w liczniku.
21 wrz 21:01
Mateush: da sie to jakos skrócic ?
21 wrz 21:01
Mateush: czyli 2√5
21 wrz 21:01
Kejt: tak, teraz skracasz 2 z 30
21 wrz 21:02
Mateush: dobra jest dobrze poskracałem i mi wyszedł dobry wynik xD masz czas dla mnie na jescze 2
baardzo trudne jak dla mnie zadania ?
21 wrz 21:03
Mateush:
21 wrz 21:03
Kejt: mam czas do 22, wszystko zależy od Ciebie
21 wrz 21:03
Mateush: | | 2 | |
dobra to next |
| i oc z tym zrobić ja po dluzszych obliczeniach otrzymalem taki |
| | √2 − 1 | |
| | 4√2 | |
wynik |
| i to jest zle  |
| | 3 | |
21 wrz 21:06
Kejt: musisz rozszerzysz ułamek mnożąc przez √2+1 (to ze wzoru na różnicę kwadratów)
21 wrz 21:07
Mateush: aa czekaj wyszlo mi 2√2 czy to dobrze ?
21 wrz 21:08
Mateush: w całym zadaniu ?
21 wrz 21:08
Kejt: 2(√2+1)=? ;>
21 wrz 21:09
Mateush: a nie to chyba zle...

ale w sumie nie wiem
21 wrz 21:09
Mateush: jak ty to zrobiles xd

albo zrobilas
21 wrz 21:10
21 wrz 21:11
Mateush: | | 2√2 | |
okey  tez ak robilem i wyszlo |
| |
| | 1 | |
21 wrz 21:13
Kejt: mam Ci rączki pourywać? ;> ile to jest 2(√2+1)?
21 wrz 21:15
21 wrz 21:15
Mateush: sorry to to samo xd

a tamten post niewazny xD
21 wrz 21:16
Kejt: zapamiętaj to raz na zawsze ;> 2(√2+1)≠2*√2
21 wrz 21:18
Mateush: okey przepraszam

ostatnie troche trudne zadanie... ej a jak zapisać potęge potęgi na formum
?
21 wrz 21:19
Kejt: tylko tak: (ka)b
21 wrz 21:21
Mateush: sorry myle potegi z pierwiastkami... jak zrobic pierwiastek pierwiastka xd
21 wrz 21:22
Kejt: √√a <− p { p { a } } usuń spacje..
21 wrz 21:25
Mateush: (
√√8 − 2 −
√√8 + 2 ) CO ty na to droga koleżanko
21 wrz 21:27
Mateush: a i to wszystko do potegi 2
21 wrz 21:27
Mateush: to w nawiasie do potegi 2
21 wrz 21:28
Kejt: tamto osiem ma osobny pierwiastek czy całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem?
21 wrz 21:28
Mateush: po lewej stronie 8 i 2 maja wspolny a po drugiej to samo
21 wrz 21:31
Kejt: (√√8−2−√√8+2)2=(√√8−2)2−2*(√√8−2)(√√8+2)+(√√8+2)2
21 wrz 21:33
Mateush: jestes
21 wrz 21:34
Kejt: jestem..
21 wrz 21:35
Mateush: jestes świetna
21 wrz 21:36
Kejt: dzięki, szkoda tylko, że to i tak mi w niczym prawie nie pomaga..
21 wrz 21:36
Mateush: a co robi sie z pierwiaskiem pierwiastka ?
21 wrz 21:36
Mateush: Kejt nie żartuj !
21 wrz 21:37
Mateush: mogłabyć zostać nauczycielem matmy zarabiają u mnie w szkole 2,500
21 wrz 21:37
Mateush: dobra a wracając do zadania to co dalej

? bogini mądrosci ?
21 wrz 21:38
Kejt: nie żartuję. może z matmą sobie radzę, ale w życiu codziennym mam okropnego pecha.
√6−2*√√60+√10=...
21 wrz 21:39
Mateush: nie możliwe... a ile masz lat ? ;>
21 wrz 21:40
Mateush: jak nie chcesz nie pisz...
21 wrz 21:41
Jack:
Kejt, nie dołuj się niepotrzebnie. Pech zawsze przechodzi...
21 wrz 21:42
Kejt: 17.
√√a=4√a
21 wrz 21:43
Mateush: pierwiastek z 64 ?
21 wrz 21:43
Kejt: Jack, nie w moim przypadku, uwierz.
21 wrz 21:43
Mateush: co xd ?
21 wrz 21:44
Kejt: czemu 64?
21 wrz 21:44
Mateush: wyjdzie w zadaniu 8
√2
21 wrz 21:45
Mateush: kejt

a jakby co to ja mam 15 lat
21 wrz 21:47
Kejt: jakby co, mam 17 lat ;>
mm.. nie, jakiś brzydki wynik wychodzi.. chyba, że się gdzieś pomyliłam.
21 wrz 21:47
Jack:
hehe anonse zostawiamy na www.anonse.pl
21 wrz 21:47
Mateush: xD spoko o nie za 13 minut idziesz ojc

juz dzis siedzie przy tych zadaniach 4 godziny xD juz
mózg nie pracuje normalnie mam z matmy 4 ale już dzis nie wyrabiam normalnie to po paru
godzina spedzonych przy tym
21 wrz 21:49
Mateush: 20 zadan 3 mi pomoglas reszte sam zrobilem dzieki spróbuje dojść do konca tego wyniku to do
roboty...
21 wrz 21:50
Kejt: spoko.. ja idę już spać bo zaraz z twarzą na klawiaturze skończę..
21 wrz 21:52
Mateush: i co z tym zadaniem kejt
21 wrz 21:52
Mateush: poszla
21 wrz 21:55