Działania na zbiorach
noname90: Chyba znalazłem błąd w odpowiedziach w książce Andrzeja Kiełbasy, chodź pewnie to ja coś źle
zrobiłem no ale żeby być w 100% pewnym zamieszczam poniżej zadanie.
Zaznacz na osi liczbowej zbiory, a następnie wyznacz sumę i iloczyn zbiorów A i B:
A = {x: |x − 1| <= 5 i x e R } i B = {x: (x + 4)(x − 6) >=0 i x e R }
21 wrz 19:54
Jack:
Kiełbasa zrobił błąd? Niemożliwe...

Co się nie zgadza z odpowiedziami?
21 wrz 19:59
Eta:
A U B= R
A ∩ B= {−4, 6}
21 wrz 20:01
noname90: a wiec błąd
21 wrz 20:08
noname90: w odpowiedziach jest A U B = R i A ∩ B = {4, 6}
21 wrz 20:09
Jack:
na pewno to błąd redakcyjny a nie Kiełbasy
21 wrz 20:10
noname90: No na pewno kiełbasa się nigdy nie myli swoją drogą to rzeźnik takie zadania wymyśla oddał bym
chyba wszystko żeby mieć taki umysł. Jack a powiedz mi ty przerobiłęś całego kiełbase?
21 wrz 20:15
TOmek: ja własnie robie kiełbase z roku 2010 i przyznam ,ze ksiązka fantastyczna, oczywiscie pomijam
najturdniejsze zadania (te ostatnie) wykaz ,ze itpp....

bo to jest rzeznia
21 wrz 20:19
Jack:
nie, nie przerobiłem daje z niej zadania dla pokrzywdzonych maturzystów których uczę
21 wrz 20:21
noname90: Tomek jeżeli możesz daj mi gg swoje bo mam pare pytań a nie chcę zaśmiecać
21 wrz 20:22
noname90: Jack i do ciebie pytanie jeżeli ktoś nie rozumie zbytnio zagadnień z kiełbasy bo naprawdę
trzeba być wybitnym żeby je połapać to jaką książkę polecasz w której jest sama teoria ?
21 wrz 20:23
Jack:
hm trudno mi powiedzieć. Fajną książką jest M. Bryński, N. Dróbka, K. Szymański "Matematyka",
WSiP, Zakres roszerzony, Warszawa 2002. Trzy części. Normalnie podręczników nie potrzebuje za
bardzo, za to z różnych źródeł biorę zadania − również z tego forum.
21 wrz 20:29
noname90: Powiedz mi jeszce jedną rzecz czy z tym trzeba się urodzić czy można nabyć chodzi mi o wiedzę
matematyczną bardzo dużo zadań nie rozumie tzn nie wiem jak się za nie zabrać jeżeli znajdę
jakąś wskazówkę to już z górki
21 wrz 20:31
Jack:
na pewno nie wszystko da się wyuczyć (nie każdy może być geniuszem), ale ile − tego nie
wiadomo, dlatego nie zrażając się przejściowymi trudnościami, trzeba wciąż rozwiązywać nowe
zadania
21 wrz 20:33
noname90: nic po prostu dalej będę rozwiązywać zadania z Kiełbasy i zobaczymy czy coś z tego wyciągnę.
21 wrz 20:37