planimetria
MAJA: Przekątna prostokąta ma długość 10, a obwód każdego z trójkątów, powstałych przez
podział prostokąta przekątną, równa się 24. Oblicz pole prostokąta.
Pomoże ktoś?
21 wrz 19:46
Kejt:
![rysunek](rys/15648.png)
i mamy układ równań:
a
2+b
2=10
2
a+b+10=24 (?)
razem obwód wynosi 24 czy tylko jednego trójkąta?
21 wrz 19:49
MAJA: 24 to obwód każdego z trójkątów.
21 wrz 19:52
MAJA: Tzn. chyba tych dwóch osobno, które powstały przez poprowadzenie przekątnej.
21 wrz 19:55
MAJA: A da się to wyliczyć jakoś inaczej − nie z układu równań?
21 wrz 19:59
Ломоно́сов: Czy przekątna na pewno ma 10 cm
21 wrz 20:03
Kejt: raczej nie.. a czemu pytasz? tak na pewno ma, bo boki ładnie wychodzą
21 wrz 20:05
Bogdan:
1. a2 + b2 = 100
2. a + b = 14
Układ równań zapisany przez Kejt jest dobry.
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujemy długości boków prostokąta.
Odp.: Długości boków prostokąta wynoszą 6 jednostek i 8 jednostek.
21 wrz 20:09
MAJA: Ok, dzięki za pomoc
21 wrz 20:14
Beta:
![rysunek](rys/142096.png)
γβπ
19 gru 16:53