wyznacz liczby całkowite
kiko: Wyznacz takie liczby całkowite x, y aby spełnione było równanie: (1−√2)3 = x + y√2
21 wrz 19:32
Jack:
podnieś lewą stronę do sześcianu i powinno wyjsc.
21 wrz 19:36
kiko: 1−3
√2+6−2
√2= x + y
√2
7−5
√2= x + y
√2
rozwiązanie może być x=7 , y=−5. A inne możliwości
21 wrz 19:54
Jack:
jesli dobrze to zrobiłeś (a mam nadzieję że tak bo nie sprawdzałem) to innej możliwości nie ma.
Potęga jako funkcja jest funkcją, tzn. innego wyniku Ci nie da.
21 wrz 19:56
kiko: | | x | | 7 | |
Ale jeśli przedstawić to w postaci funkcji liniowej y=− |
| + |
| −5 czy nie znajdzie |
| | √2 | | √2 | |
się ich więcej skoro to funkcja liniowa
21 wrz 20:03
Jack:
Zauważ po pierwsze że x, y mają być calkowite. Stąd musisz się pozbyć po prawej stronie tego
| | 7 | |
pierwiastka |
| . Możesz to zrobić jedynie w ten sposób, że pod x wstawisz 7. Wtedy oba |
| | √2 | |
pierwiastki się po prsotu zniosą. Każda inna liczba podstawiona na x spowoduje pojawienie się
ułamka z pierwiastkiem (a tak być nie może bo po lewej masz y∊Z, czyli calkowitych).
Ale pytanie bardzo sensowne
21 wrz 20:09
kiko: Dzięki Jack. Wygląda, że to jedyne rozwiązanie. Pozdrawiam
21 wrz 20:25