planimetria
kate: mam problem z zadaniem. oto ono:
oblicz pole rombu o boku 17cm, w którym długości przekątnych różnią się o 14cm
21 wrz 19:20
Ломоно́сов: | 1 | | 1 | |
| 2*(d1+14)2+ |
| 2*d12=172 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| (d12+28d1+196)+ |
| d12=289 |
| 4 | | 4 | |
d1
2+28d1+196+d1
2=1156
2d1
2+28d1−960=0
d1
2+14d1−480=0
Δ=196+1920=2116
√Δ=46
| | −14−46 | |
d11= |
| =−30 ⇒odpada |
| | 2 | |
d
1=30
d
2=30−14=16
| | 30*16 | |
Prombu= |
| =240 [cm2] |
| | 2 | |
21 wrz 19:47
kate: dzięki
21 wrz 19:47