pola figur płaskich
Dorota: Błagam


! Pomóżcie mi zrobić te zadania bo jutro Pani M.mnie zje

1. Punktu A,B,C,D są środkami boków rąbu, którego pole wynosi 12. Zatem pole czworokąta ABCD
jest równe:
a) 4, b) 6, c) 8, d) 9.
2. Pole trapeza jest równe 20 cm2, a wysokość ma długość 4 cm. Odcinek łączący środki ramion
trapezu ma długość:
a) 5cm, b) 10cm, c) 15cm, d) 20cm.
3. Wysokości równoległoboku mają długość 10 cm i 15 cm, a dłuższy bok ma 18 cm. Krótszy bok ma:
a) 16cm, b) 12cm, c) 10cm, d) 9cm.
4. Trapez równoramienny wpisano w okrąg, którego średnica ma długość 8 cm. Obwód równa się 40
cm, a na obwód składają się boki tego trapezu, oblicz:
a) pole trapezu,
b) długość boków trapezu,
c) sin konta ostrego przecięcia przekątnych tego trapezu.
5. W równoległoboku ABCD krótszy bok AD ma długość 17 cm, krótsza wysokość DE ma długość 15 cm,
a długość krótszej przekątnej BD ma 25 cm. Wiedząc, że dłuższe wysokości DF zawiera się w
równoległoboku. Oblicz:
a) obwód i pole równoległoboku ABCD,
b) dłuższą wysokość DF tego równoległoboku.
Proszę chociaż parę rozwiązań
21 wrz 18:36
Kejt: a czemu Ty ich sama nie możesz zrobić..?
21 wrz 18:38
Dorota: bo tak się właśnie składa że ten dział jest dal mnie najgorszy...
21 wrz 18:51
Kejt: daj mi chwilę.. ale będziesz musiała współpracować, nie zrobię tego za Ciebie, rozumiemy się?
21 wrz 19:09
Dorota:

ten rys.do zad. 1
21 wrz 19:17
Dorota: ok rozumiem
21 wrz 19:18
Kejt:

a nie taki..?
21 wrz 19:20
Dorota: na lekcji zdążyliśmy narysować taki... hmmm sama już nie wiem zresztą nie wiele się różnią,
gdyby obrócić moją figurę tak samo by wyglądało
21 wrz 19:22
Kejt: tak lepiej, bo masz przekątne.. teraz tylko pytanie, czy te odcinki przecinają przekątne
dokładnie w połowie..
21 wrz 19:23
Dorota: uważam że tak, bo to rąb, a jego przekątne przecinają się w połowie i dzielą go na równe
części.
21 wrz 19:25
Kejt: nie chodzi o to czy przekątne się połowie przecinają.. tylko te odcinki AD, AB itd..
21 wrz 19:26
Dorota: yhymmm....
21 wrz 19:27
Gość : w połowie
21 wrz 19:28
Dorota: nie wiem czemu ale wydaje mi się że wyjdzie odpowiedz b) 6
21 wrz 19:29
Kejt: dobrze Ci się wydaje
będzie tak:
ef=24
| 1 | | 1 | |
| ef= |
| *24=6  |
| 4 | | 4 | |
21 wrz 19:33
Dorota: oo właśnie pisałam podobne rozwiązanie
21 wrz 19:34
Gość : a co to jest to ef
21 wrz 19:35
Kejt: przekątne.
21 wrz 19:35
Kejt: do następnego będzie Ci potrzebny taki wzór:
P=kh
gdzie:
k − odcinek łączący środki ramion
h − wysokość
P − pole
chyba nie będzie problemu z rozwiąniem?
21 wrz 19:36
Dorota:

x=a+b/2 to wzór na długość odcinka łączącego środki ramion
21 wrz 19:39
Dorota: nie te zad jest nawet ok, ale przeraża mnie 4
21 wrz 19:40
21 wrz 19:42
Dorota: dzięki
21 wrz 19:43
Kejt: drugie zrobione?
21 wrz 19:43
Dorota: zajęłam się 4
21 wrz 19:43
Gość : w 2 będzie A
21 wrz 19:45
Dorota: skąd wiesz? jak to wyliczyłeś/ aś?
21 wrz 19:46
Kejt: masz tam wzór Doroto

podałam, zaraz przed Twoim rysunkiem jest
21 wrz 19:47
Gość : P= k*h
20=k*4/:20
k=5 nie wiem czy dobrze
21 wrz 19:49
Dorota: a no wyszło 5
21 wrz 19:49
Kejt: dobrze, dobrze
21 wrz 19:49
Dorota: hehe

dobrze bo mi też tyle
21 wrz 19:49
21 wrz 19:50
Patrycja:
21 wrz 19:54
Kejt:

P=10*18=180
21 wrz 19:54
Gość : 3.
krótsza wysokość spada na dłuższy bok
P= a*h
a= 18 cm (dłuższy bok)
h= 10 cm (krótsza podstawa)
P=18*10= 180 cm
2
dłuższa wysokość spada na krótszy bok
a=? (krótszy bok)
h=15 cm (dłuższa wysokość)
P=180 cm
2
180=a*15/:180
a=12cm
21 wrz 19:55
Dorota: Patka co myślisz o tym


hmmm....
21 wrz 19:55
Patrycja: masz rację Dorota, Pani M. nas zabije jak nie będzie zadań
21 wrz 19:55
Patrycja: teraz wydają się łatwe
21 wrz 19:57
Kejt: robić robić
21 wrz 19:58
Kejt: wszystko zrozumiałe? czy coś wytłumaczyć?
21 wrz 19:58
Gość : 4 i 5 by się przydały
21 wrz 19:59
Dorota: nie wszystko doskonale rozumiem

nie wiedziałam że to aż takie łatwe
21 wrz 19:59
Dorota: Kejt wiesz jak zrobić 4 albo 5
21 wrz 20:05
Kejt: chwila.. kombinuję..
21 wrz 20:05
Dorota: ok
21 wrz 20:06
Dorota:

=4
21 wrz 20:09
Dorota: r=4
21 wrz 20:10
Kejt:

5.
wystarczy obliczyć bok.. i całe zadanie z górki, nie będzie z tym chyba problemu?
21 wrz 20:10
Dorota: tyle co rozumiem z tego zadania
21 wrz 20:11
Dorota: aa bo Ty 5 zrobiłaś
21 wrz 20:11
Kejt: na 4 nie mam jeszcze pomysłu
21 wrz 20:12
Dorota: to dobrze bo zły rysunek zrobiłam
21 wrz 20:12
Patrycja: z 5 damy radę
21 wrz 20:13
Kejt:

a+b+2c=40
hmm.. trzeba jakiegoś fajnego wzoru poszukać..
21 wrz 20:16
Kejt: ktoś wie o co chodzi z: "a na obwód składają się boki tego trapezu"?
21 wrz 20:17
Godzio: Jak dla mnie to czegoś tu brakuje, ale to moje osobiste odczucie
21 wrz 20:19
Kejt: mi też.. nie wiem co z tym promieniem mam zrobić.. trzeba z tego jakoś z tego boki obliczyć..
bo wzór jest:
P=
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
gdzie p to:
21 wrz 20:21
Godzio: ale nie masz żadnego boku więc ...
21 wrz 20:22
Dorota: to wzór Herona... hmmm
21 wrz 20:23
Dorota: może ta moja Pani M. po prostu sama zapomniała podać bok ^^
21 wrz 20:24
Kejt: może.. nawet Godzio nie ma pomysłu ;>
21 wrz 20:26
Dorota: to jutro jej powiem żeby sobie je sama zrobiła bez danych
21 wrz 20:28
Gość : jak obliczyć bok w 5?
21 wrz 20:28
Patrycja: czyli w 5 zad O=90cm, a P=300cm2
21 wrz 20:29
Kejt: z twierdzenia pitagorasa.. ale "na raty" najpierw liczysz |AE| a potem |BE| i je dodajesz.
21 wrz 20:29
Dorota: haloooo mam pytanie do Gościa

czy Ty czasem nie jesteś z IV e/f
21 wrz 20:29
Patrycja: no właśnie kim jesteś

21 wrz 20:31
Kejt: Ob się zgadza.. ale z polem coś nie tak.
21 wrz 20:32
Dorota: pole coś za dużo Patuś
21 wrz 20:32
Gość : jestem z IV E/F, zgadnijcie kto
21 wrz 20:33
Kejt: wg mnie za mało.. ale w pamięci te boki liczyłam, więc mogę się mylić..
21 wrz 20:33
Dorota: o matkooooo M czy K
21 wrz 20:34
Gość : nieee
21 wrz 20:36
Dorota: chodzi kobieta czy mężczyzna?
21 wrz 20:37
Patrycja: 15
2+|AE|
2=17
2
225+|AE|
2=289
|AE|
2=
√64
|AE|=8
15
2+|BE|
2=25
2
225+|BE|
2=625
|BE|
2=
√400
|BE|=20
|AB|=28cm
O=2*17+2*28=34+56=90cm
P=20*15=300cm
2
Pisz Dorota
21 wrz 20:38
Dorota: już napisałam Patka
21 wrz 20:38
Patrycja: ale nie wiem jak zrobić b) w 5 zad
21 wrz 20:39
Gość : meżczyzna
21 wrz 20:40
Patrycja: jesteś z E czy F
21 wrz 20:40
Gość : z F
21 wrz 20:41
Dorota: no to Ty Mora
21 wrz 20:42
Patrycja: kurde jakbyś napisał że z E to dużego wyboru by nie było

21 wrz 20:42
Dorota: albo nie Jajo
21 wrz 20:42
Gość : żaden z nich
21 wrz 20:43
Gość : strzelajcie dalej
21 wrz 20:44
Patrycja: Jajo


nieeee
21 wrz 20:44
Dorota: Kubaaaa
21 wrz 20:44
Kejt: dlaczego pomnożyłaś tylko 20*15 a nie 28?
21 wrz 20:44
Patrycja: Kuba
21 wrz 20:45
Gość : nie
21 wrz 20:45
Patrycja: oj nie wiem coś mi się pomyliło
21 wrz 20:45
Patrycja: dobrze że sprawdziłaś czyli P=420cm
2
to może Rafał

21 wrz 20:46
Dorota: P= 20 * 28= 560 cm2
21 wrz 20:47
Gość : nie
21 wrz 20:47
Patrycja: w sensie Rafał W.
21 wrz 20:48
Kejt: ech... ta druga wysokość jakoś nieciekawie wychodzi..
21 wrz 20:48
Dorota: ja nawet tego nie liczę bo nie mam pojęcia jak
21 wrz 20:49
Kejt: pole masz, bok, na który spada dana wysokość też masz. to jest podobne do zadania 3
21 wrz 20:51
Dorota: dobra ja spadam... dzięki Kejt ze pomoc

do usłyszenia, papaaa
21 wrz 20:51
Kejt: cześć, proszę bardzo
21 wrz 20:52
Patrycja: Jacek

Piotrek
21 wrz 20:52
Gość : zgadłaś
21 wrz 20:52
Patrycja: ahaa to dam radę z tym b, mam nadzieję, dzięki
21 wrz 20:53
Patrycja: to Jacek czy Piotrek

21 wrz 20:54
Gość : Piotrek
21 wrz 20:54
Patrycja: aaa tak myślałam

heh Pani M. będzie zadowolona

ja uciekam papapa

i dzięki za pomoc
21 wrz 20:56