o
Ada: POMOCY
21 wrz 18:13
Jack: ?
21 wrz 18:16
Ada: pierwiastki

napisałam dwa wątki
21 wrz 18:18
21 wrz 18:19
Ada: a może zrobimy je razem?
21 wrz 18:19
Jack:
Możemy, mam chwilkę. Zacznij sama.
21 wrz 18:22
Ada: 3√−1= 1
21 wrz 18:22
Ada: 3√0,008=0,002
21 wrz 18:24
Ada: 3√−0,125=−0,5
21 wrz 18:26
Jack:
pierwszy, pomnóż 1 trzy razy przez siebie i sprawdź czy dostaniesz −1.
drugi, pamiętasz na pewno że mnożąc ułamek przez siebie przenosimy przecinek o jedno miejsce.
Skoro pod pierwiastkiem jest ułamek z trzema miejscami po przecinku i pierwiastek jest
trzeciego stopnia, to nasza odpowiedź to ułamek który ma jedno miejsce po przecinku (bo
wymnażając go przez siebie trzykrotnie dostaniemy trzy miejsca po przecinku).
21 wrz 18:27
Jack:
trzeci, ok.
21 wrz 18:28
Ada: czyli −1 i 0,2
21 wrz 18:29
Jack:
dokładnie tak. Widzę że umiesz słuchac, tylko się trochę lenisz

Do roboty!
21 wrz 18:30
Ada: 3√127=13
21 wrz 18:31
Ada: pierwiastek z 0 zawsze równy zero?
21 wrz 18:31
Jack:
21 wrz 18:32
Ada: wolę by ktoś sprawdził bo pierwiastki nie są moją mocną stroną
21 wrz 18:32
Jack:
pierwiastek wymierny dodatni (tzn. stopnia wymiernego dodatniego) zawsze, a ujemny nie ma
sensu, czyli nigdy
21 wrz 18:33
Ada: 3√−18= −12
21 wrz 18:34
Ada: 3√0,064= 0,4
21 wrz 18:34
Jack:
dobrze.
21 wrz 18:35
Jack:
i znow dobrze... to już nudne. Chyba zaliczysz ten sprawdzian
21 wrz 18:35
Ada: tu jestem w kropce nie wiem co z 2
3√21027
21 wrz 18:36
Jack:
zamień na ułamek niewłaściwy, a potem analogicznie do poprzednich.
21 wrz 18:38
Ada: 43=
21 wrz 18:39
Ada: √6427
21 wrz 18:39
Jack:
dobrze.
21 wrz 18:44
Jack:
(tam na końcu 3√....)
21 wrz 18:44