ciagi
czekolada: w ciagu artm (an)
a8=3 , a20=7
a) sprawdz czy ciag (a8, a11,a20) jest geometryczny
b) wyznacz taka wartosc n dla ktorej suma n−poczatkowych wyrazow ciagu (an) ma wartosc
najmniejsza.
a) − zrobilam. wyszlo ,ze jest ciagiem geometr. i to jest ciag (3,9,27)
a z b) nie moge sobie juz dac radę. i chyba tutaj juz chodzi o ten ciąg arytmetyczny,a nie
geometryczny bo gdzies na necie widzialam odpowiedz,ze trzeba zwyczajnie obliczyć Sn i byl
podany wzor na ciag geometryczny.. ale jest wyraźnie napisane w poleceniu,że ciąg an .
Poooomocy : ) !
21 wrz 18:06
Ломоно́сов: a) a
8=3
a
20=7
Z własności ciągu arytmetycznego:
a
8+12r=a
20
3+12r=7
12r=4
a
11=4
ciąg (a
8, a
11, a
20)= (3, 4, 7)
Jeżeli wyrazu w ciągu są odpowiednio pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu, to dany ciąg
nie jest ciągiem geometrycznym.
21 wrz 18:19
Ломоно́сов: Sprawdź czy a20=7 czy a20=27
Zdaje mi się, że zrobiłaś dla a20=27...
21 wrz 18:25
Ломоно́сов: b) Dla a
20=
27
a
1+7r=a
8
a
1+14=3
a
1=−11
a
n=(−11)+(n−1)*2
a
n=(−11)+2n−2
a
n=2n−13
Funkcja kwadratowa n
2−12n osiąga najmniejszą wartość w wierzchołku swojego wykresu
Tak więc:
Dla n=6 suma n−początkowych wyrazów osiąga wartość najmniejszą S
n=−36
21 wrz 18:43
czekolada: w poleceniu powinno byc ze a8=27 , przepraszam − pomylka ;s
21 wrz 19:50
czekolada: i dziekuje
21 wrz 19:58