fiza
Emhyr: Jaka jest długość struny jeżeli przy jej skróceniu o 10 cm częstotliwość drgań wzrosła 1,5
razy. Napięcie struny nie zmieniło się. Z góry dziękuję za pomoc
21 wrz 18:00
Kawka:
| | lx | |
v=(lx)f & v=(lx−Δl)kf } lx=? Δl=0,1 m k=1,5 1= |
|
|
| | k(lx−Δl) | |
Dalej dasz radę sam?
22 wrz 15:41
suelle: ponawiam, wytłumaczy to ktoś dokładnie?
5 sty 12:21
daras: skoro napięcie się nie zmieniło, to prędkość też nie
wyznacz wzory na prędkość w obu przypadkach i porównaj
| | λ | |
przyjmij, że podstawowa częstotliwość jest fo wtedy L= |
| |
| | 2 | |
5 sty 13:09