Rozwiązywanie zadan tekstowych z zastosowaniem układów równan
Arek: Obwód prostokąta jest równy 40cm. Jeden z boków jest o 6cm dłuższy od drugiego. Oblicz pole
tego prostokąta.
21 wrz 18:00
Arek:
21 wrz 18:26
Jack:
znasz wzór na obwód i pole prostokąta?
21 wrz 18:28
Ada: 2a+2b=40
a=b+6
zatem
2(b+6)+2b=40
2b +12+2b=40
4b=28
b=7
a=b+6=7+6=13
P=arazy b=7razy 13=91
Obwód prostokąta jest równy 120cm. Jeden bok jest 4 razy krótszy od drugiego. Oblicz pole tego
prostokąta.
2a+2b=120 /2
a+b=60
a=4b
4b+b=60
5b=60
b=12
a=4b=4razy 12=48
P=a razy b=12razy 48=576
21 wrz 18:28
Ada: a dziękuję to gdzie?
21 wrz 18:40
Arek: przepraszam nie było mnie BARDZO DZIĘKUJE
21 wrz 18:46