ania9721:
3x2-9x+2
------------->2 nie mam pojęcia jak to obliczyć za wszelką pomoc będę wdzięczna
x2-3x+3
29 gru 19:15
Basia:
3x2-9x+2
-------------- - 2>0
x2-3x+3
sprowadzamy do wspólnego mianownika
3x2-9x+2-2(x2-3x+3)
----------------------------- > 0
x2-3x+3
3x2-9x+2-2x2+6x-6
---------------------------- > 0
x2-3x+3
x2-3x-4
------------ > 0
x2-3x+3
badamy oddzielnie licznik i mianownik
L(x)=x2-3x-4
Δ=9+16=25
√Δ=5
x1=(3-5) / 2 = -1 x2=(3+5) / 2 = 4
po naszkicowaniu paraboli która jest wykresem L(x) - ramiona w górę, miejsca zerowe
x1=-1 i x2=4 widzimy, że:
L(x)>0 ⇔ x∈(-∞; -1)u(4; +∞)
L(x)=0 ⇔ x=-1 lub x=4
L(x)<0 ⇔ x∈(-1;4)
analogicznie badamy mianownik
M(x)=x2-3x+3
Δ=9-12=-3<0
czyli M(x)>0 dla każdego x∈R
ponieważ mianownik jest stale dodatni znak ułamka zależy wyłącznie od licznika czyli
ułamek>0 ⇔ L(x)>0 ⇔ x∈(-∞; -1)u(4; +∞)
i to jest zbiór rozwiązań Twojej nierówności
29 gru 21:33
ania9721: dzięki Basiu
29 gru 21:49