rozłóż na czynniki
jakubbb: 1−15y+75y2−125y3
z góry dzięki
21 wrz 17:54
ka: musisz skorzystać ze wzoru na różnicę sześcianów, czyli: (a−b)3
21 wrz 17:59
jakubbb: wzór to (a−b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
jak mam go użyć

?
21 wrz 18:02
ka: trochę źle rozpisałeś...
(a−b)3= a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
21 wrz 18:06
Święty:
Po pierwsze wzór jaki podałeś jest niepoprawny. Brakuje minusów w odpowiednich miejscach po
prawej stronie równania.
(1−5y)3=1−15y+75y2−125y3
21 wrz 18:08
ka: to będzie tak:
(1−5y)3 teraz dla sprawdzenia to oblicz
21 wrz 18:10
jakubbb: no tak dzięki
21 wrz 18:11
jakubbb: a taki przykład jak 27x
3−8 sorry że tak pisze ale ja tego kompletnie nie rozumiem
21 wrz 18:17
Kejt:
a=3√27x3=...
b=3√−8=...
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
21 wrz 18:44