lukas: Rozwiąż nierówność:
4x2+1<0
a=4, b=0, c=1
Δ=0−16=−16
parabola nie ma miejsc zerowych wiec x∊R
może ktoś to sprawdzić bo nie wiem czy to rozumiem
21 wrz 17:07
Student: to że nie ma miejsc zerowych nie oznacza że x∊R tylko że akurat w tym przypadku nierówność jest
niespełniona
21 wrz 17:12
lukas: to jak będzie w tym przypadku?
21 wrz 17:15
TOmek:

4x
2+1<0
nie ma zadnej liczby która po wstawieniu po "x" da warunek liczby "mniejszej od zera" sprawdzmy
4*1
2+1<0
sprzecz.
4*(−8)
2+1<0
sprzecz
z resztą
4x
2+1<0
Δ=0−16
Δ=−16 −> brak miejsc zerowych
funckja ma a=4 czyli jest dodatnie (ramiona skierowane do góry a jest warunek 4x
2+1
<0
także na moje brak rozwiązania. Ja tak myśle, niech ktoś z górnej
półki
(Eta,think,Godzio,Bogdan, itp) to udowodni
21 wrz 17:40
lukas: Dziękuje bardzo już rozumiem.
21 wrz 17:50
Jack:
Jesli szukamy x∊R (a zwykle tak szukamy) to wychodzi zbiór pusty.
4x2+1<0
x2<−14
−−−− nie istnieje liczba R która podniesiona do kwadratu jest mniejsza od 0.
Rys. trochę koślawy bo niepotrzebnie przesunięty z osi OY w lewą stronę (ale że w górę to
prawidłowo).
21 wrz 18:58
TOmek: dziekuje za nie docenienie mojego talentu malarskiego xd
21 wrz 20:08
Jack:
21 wrz 20:12
Bogdan:
Zadanie. Rozwiązać nierówność 4x2 + 1 < 0.
Rozwiązanie.
∀x∊R 4x2 + 1 > 0, więc rozwiązaniem nierówności jest x∊∅
Zapis ∀x∊R czytamy: dla każdej wartości x∊R albo dla dowolnej wartości x∊R.
Znak ∀ nazywamy kwantyfikatorem ogólnym albo kwantyfikatorem dużym.
21 wrz 20:22
fds:

6ΩΔδγα≥∫∫⇔⇔≈
10 gru 19:15