GRANIASTOSŁUPY
mika: Podstawa graniastosłupa jest trójkatem prostokatnym, w ktorym przeciwprostokatna ma dlugosc 8
cm a jeden z katow ostrych ma 30o. Powierzchnia boczna po rozwinieciu na plaszczyznie tego
graniastoslupa jest kwadratem. Oblicz Pp i V
21 wrz 16:56
mika: prosze o pomoc...
21 wrz 16:58
mika:
21 wrz 17:03
mika: nikt nie umie mi pomoc ruszyc z tym zadaniem?
21 wrz 17:15
mika:
21 wrz 17:24
Darth Mazut: Skorzystaj z tego że kąty mają odpowiednio 30, 60, 90 stopni.
Dodatkowo możliwe jest ze wysokość będzie równa przeciwprostokątnej, ale nie wiem na 100%
21 wrz 17:37
Darth Mazut: Poprawka, wysokość chyba będzie równa sumie wszystkich boków trójkąta
21 wrz 17:43
Darth Mazut: Wyszło mi Pp=8√2
V=Pp * H = 96√3 + 96
21 wrz 17:50
Święty: Objętość dobra. Tylko w Pp powinno być 8√3.
21 wrz 18:00
Darth Mazut: Mój błąd, matematyczna literówka, z rozpędu
21 wrz 18:05
mika: jak doszliscie do tego wyniku? Pp=8√3?
22 wrz 15:40
Darth Mazut:

Podstawiasz do tego rysunku przeciwprostokątną i masz już wszystkie boki. Po rozwinięciu
powierzchnia boczna jest kwadratem, więc suma tych boków = wysokości i liczysz.
22 wrz 16:00
mika: pp= 64√3 bo a=8 a h=8√3
22 wrz 16:32
mika: masz racje, przepraszam

dziekuje
22 wrz 16:35
mika: ups ale wynik w ks jest taki:
pp=192+112√3 cm2
V= 96(1+√3) cm3
22 wrz 16:38
Darth Mazut: Jesli wymnożysz 96(1+√3) to wyjdzie właśnie 96 + 96√3 czyż nie?
A co do Pp to jest raczej niemożliwe, bo przy takiej objętości, wysokość musiałaby być mniejsza
od 1 a przecież jest równa sumie tych boków...
sprawdź czy nie przeoczyłaś czegoś w zadaniu albo w Odp.
22 wrz 17:03
Darth Mazut: chociaż w sumie, to pole podstawy jest względne bo zależy z jakiej perspektywy patrzysz
22 wrz 17:07
mika: no i co teraz zrobic z tym pp?
22 wrz 17:15
mika: V sie zgadza ale pp nie za bardzo
22 wrz 17:15
Darth Mazut: no możesz ten graniastosłup położyć na 4 różnych podstawach, i być może jedna z nich pasuje do
odp. ale czy liczenie wszystkich pozostałych się w ogóle opłaca? Jak masz czas to spróbuj czy
któraś pasuje:
Bierzesz wysokość (suma wszystkich boków) i mnożysz razy bok i tak 3 razy (ale wg. mnie to
bezsens)
22 wrz 18:14