lokalne maksima i minima
anka: Jak to sie wyznacza ?
f(x) = x3 + 4x2 + 5
21 wrz 16:33
:): ALE CO KONKRETNIE POTRZEBUJESZ WYZNACZYC?
21 wrz 16:57
:): a=1 b=4 i c=5
21 wrz 17:00
anka: Napisalam, lokalne maksima i minima tej funkcji
21 wrz 17:02
Student: student czy szkoła średnia?
21 wrz 17:05
anka: średnia, a to ma znaczenie do tego zadania?
21 wrz 17:12
Student: yhm ma jeżeli nie student to musisz mieć podany przedział bo inaczej nie jesteś w stanie
wyznaczyć wartości min i max a student macha pochodną i jest
21 wrz 17:13
anka: Aha, to nie wiem. Tylko tyle mam informacji co do tego zadania, po przeszukaniu googli wiem
tyle ze ze wzoru obliczam pochodna funkcji i ze potem latwo, tylko niestety nie jest dla mnie
latwo

Nie wiem czy dobrze, z tej strony wzory wzielam i wyszlo mi 3x
2 + 8 x + i tutaj zero czy jak ?
21 wrz 17:17
Jack:
Niby dlaczego licealista nie może wyznacząć min ani max globalnego?
Zbadaj granice przy x→±∞, Jesli wyjdą +∞ i −∞ wtedy masz odpowiedź.
Jeśli wyjdą dwie takie same nieskończoności, badasz pochodną i szukasz ekstremów lokalnych.
(zawsze warto zrobić rys. żeby widzieć czego się szuka)
21 wrz 18:16