PILNE: PILNE : ZAD. WYZNACZ CIAG GEOMETRYCZNY (an) ORAZ OBLICZ SUME SZESCIU POCZATKOWYCH JEGO
WYRAZOW ,MAJAC DANE: a2=4 i a5=0,5
29 gru 18:54
megi:
Jak pilne! to pilne!
a
2= a
1*q a
5= a
1*q
4
a
1*q=4
a
1*q
4= 1/2 → a
1*q*q
3= 4*q
3= 1/2 to q
3=1/8 to q=1/2
więc a
1= 4/(1/2) czyli a
1 = 8
1 - q
6
S
6= a
1 * ---------
1 - q podstaw i wyjdzie S
6 = 15 i 3/4
Szybciej nie dało rady!
29 gru 19:05
megi:
A takie pilne to zadanko było! i co ?
29 gru 23:03
stary rok:
To się nazywa " PILNE!".........../ może ? na tym pilność polega
31 gru 17:39