rozklad na czynniki.
melania.: rozloz na czynniki wyrazenie: (a+b+c)3 − a3 − b3 − c3
jak to zrobic, bo jedyne, co udalo mi sie zrobic to
= 3a(b2+c2) + 3b(a2+c2) + 3c(a+b)2 ale nie mam pojecia, co dalej.
21 wrz 15:27
Student: wyciągnij − przed nawias następnie umieść a,b,c w nawiasie w następujący sposob
(a+b+c)3−(a+b+c)3− reszta
reszta to co co musisz odjąć aby wyrażenie miało taką samą wartość. Zrobię ci prostszy przyklad
a ty na jego podstawie rozwiąż swój
(a+b)2−a2−b2=(a+b)2−(a+b)2+2ab=2ab tak samo postępujesz w twoim przykładzie tylko że masz
troszkę trudniejsze zadanie
21 wrz 15:42
melania.: nie rozumiem.
to bedzie tak:
(a+b+c)3 − (a+b+c)3 + 3a2b + 3ab2 + 3c(a+b)2 + 3ac2 + 3bc2
?.
21 wrz 16:02
Student: jeżeli dobrze rozpisałaś to tak teraz skracasz podobne wyrażenia i zostawiasz reszte tak jak
jest
21 wrz 16:05
melania.: a nie moglbys sprawdzic czy jest dobrze?
i w ogole co mam skrocic, skoro nic nie da rady. mam podniesc do potegi 3 te dwa pierwsze
nawiasy, czy jak?
i zadna reszta nie moze zostac, to ma byc iloczyn.
21 wrz 16:08
Student: (a+b+c)3−(a+b+c)3=0 prawda
z tego co ci zostanie po wymnożeniu na pewno będzie jakiś wspólny człon który będziesz mogła
wyciągnąć przed nawias a to ci juz da iloczyn
21 wrz 16:12
melania.: po jakim wymnozeniu? sorry,ale jestem tepa.
po prostu po tym, jak podniose do potegi 3 tych dwoch nawiasow, czy jak?
21 wrz 16:15
Student: te dwa nawiasy przecież są równe prawda a że mają przeciwne znaki więc sie skrócą i po
problemie jedyne co ci zostanie to
3a2b + 3ab2 + 3c(a+b)2 + 3ac2 + 3bc2
jeżeli sobie dobrze policzyłaś a z tym to trzeba wspólne człony przed nawias wyciągnąć
21 wrz 16:17
melania.: aaaaa, okej. juz rozumiem. zaraz sprobuje policzyc.
21 wrz 16:18
melania.: a co zrobic z takim czyms:
3a2(b+c) + 3b2(a+c) + 3c2(a+b) + 6abc
?.
21 wrz 16:22
Student: wymnóż i dodaj do siebie
21 wrz 16:26
melania.: jesli wymnoze, to znowu bedzie w postaci takiej jak wyzej.
21 wrz 16:27
melania.: z godziny 16.17.
21 wrz 16:27
pomóżcie: rozłóż na czynniki 216x3 − 27
17 sty 22:48
Eta:
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
a=6x , b=3
i działaj
17 sty 22:50
pomóżcie: wielkie dzięki <3
17 sty 22:51
bezendu: (6x−3)(36x2+18x+9)
17 sty 22:52
Eta:
17 sty 22:52
bezendu: coś nie tak
17 sty 22:54
Eta:
Wszystko ok

( tylko , to zainteresowany miał podać rozkład na czynniki
17 sty 23:04
funkcja:
−x
2 + 9, gdy x≤2
Funkcja f jest określona wzorem f(x) = 5, gdy 2 jest mneijsze od x ≤3
−x+8, gdy x jest większe
od 3
Określ miejsce zerowe funckji g określonej wzorem g(x) = f(−x), korzystając z odpowiedniego
rysunku. Czy ktoś jest w stanie pomóc

Byłabym wdzięczna !
17 sty 23:05
bezendu: ale ja nie zauważyłem że Ty już napisałaś post bo byłem w trakcie pisania i tak jakoś wyszło
17 sty 23:05
Vax: (a+b+c)3−a3−b3−c3 = 3(a+b)(a+c)(b+c)
17 sty 23:27