dariaa: wyznacz ekstremum lokalne oraz przedzialy monotonicznosci funkcji
y=x
3/lnx , y=x+2arcctgx , y=(x
2+1)e
x nie mam pojecia jak sie za to zabrac
robilam w szkole 2 przyklady tylko z ekstremum ale prostsze duzo zaczynalismy od
wyznaczenia dziedziny potem pochodnej i dziedziny pochodnej a nastepnie przyrownaniu
pochodnej do zera tylko ze niezbyt mi to wychodzi na tych przykladach
29 gru 18:42
Basia:
y=f(x)=x3/lnx
logarytmować można tylko liczby dodatnie czyli x>0
ponadto lnx#0 czyli x#e0 czyli x#1
D=(0;1)u(1;+∞)
liczymy pochodną korzystając na wzór na pochodną ilorazu
(x3)' * lnx - x3 * (lnx)'
f'(x) = --------------------------------
(lnx)2
3x2 *lnx - x3 * 1/x
f'(x) = --------------------------------------
(lnx)2
3x2 * lnx - x2
f'(x) = ------------------------
(lnx)2
x2(3lnx - 1)
f'(x) = ------------------------
(lnx)2
f'(x)=0 ⇔ 3lnx-1=0 (bo x2#0 na mocy założenia)
lnx=1/3
x=e1/3
znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenie 3lnx-1, bo x2>0 i (lnx)2>0
logartytm naturalny jest funkcją rosnącą czyli
x<e1/3 ⇒ lnx<1/3 ⇒ 3lnx<1 ⇒ 3lnx-1<0
x>e1/3 ⇒ lnx>1/3 ⇒ 3lnx>1 ⇒ 3lnx-1>0
e1/3>1
x∈(0; 1)u(1; e1/3) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∈(e1/3; +∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
w punkcie x=e1/3 funkcja osiąga minimum = e/(1/3)=3e
29 gru 21:51
Basia:
y=f(x)=(x2+1)ex
D=R
obliczamy pochodną korzystając z wzoru na pochodną iloczynu
f'(x) = (x2+1)' * ex + (x2+1) * (ex)'
f'(x) = 2x * ex + (x2+1) * ex
f'(x) = ex * (x2+2x+1)
f'(x)=ex * (x+1)2
pochodna ma miejsce zerowe x=-1 ale nie zmienia w tym punkcie znaku; poza x=-1 jest stale
dodatnia czyli funkcja jest stale rosnąca, nie ma ekstremów lokalnych, a w punkcie
x0=-1 ma tylko punkt przegięcia
29 gru 21:59
Basia:
y=f(x)=x+2arcctgx
D=R
f'(x)=1 - 2 / (1+x2)
f'(x)=(1+x2-2) / (1+x2)
f'(x)=(x2-1) / (1+x2)
mianownik tej pochodnej jest stale dodatni czyli jej znak zależy wyłącznie od licznika
x2-1=0 ⇔ (x-1)(x+1)=0 ⇔ x=-1 lub x=1
jeżeli narysujesz parabolę, która jest wykresem licznika zo baczysz, że
x∈(-∞; -1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∈(-1;1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∈(1; +∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
czyli xmax=-1 xmin=1
29 gru 22:10
pipipi: wyznacz ekstremum lokalne funkcji :
xe do −1/2x
7 lut 15:43