Tago:
Prostokąt ma wymiary 2 cm na 5 cm. Krótszy bok tego prostokąta wydłużono o x cm, a dłuższy bok skrócono o x cm.
a) Wyznacz pole nowego prostokąta jako funkcje zmiennej x i określ dziedzinę tej funkcji.
c) Podaj wymiary tego prostokątqa, którego pole jest największe.
25 lut 09:59
wmboczek:
pole = nowe a * nowe b = (2+x)(5-x) x należy do (0;5) 0 od wydłużono stąd x>0 5 bo nie można bardziej skrócić.
f(x)=(2+x)(5-x)=-x2+3x+10
f'(x)=-2x+3 w pkt x=3/2 jest max co odpowiada kwadratowi 3,5x3,5
26 lut 11:04