bogusia: jak sie pisze tu kreske ułamkową
29 gru 18:16
b.: możesz pisać tak (,,ręcznie'')
licznik
--------------
mianownik
albo tak
(licznik) / (mianownik)
nie ma żadnego sprytnego sposobu
29 gru 18:17
megi: Noo ! właśnie! trzeba popatrzeć jak Inni to robią?
29 gru 18:24
bogusia: 11√3 - 4√3 13√7 + √3 (11√3 -4√3) (√3 + √7) (13√7 + √3) (√12 + √28)
--------------- - -------------- = -------------------------------- -
----------------------------------- =
√3 - √7 √12 - √28 ( √3 - √7 ) (√3 + √7) (√12 - √28) (√12 + √28)
11*3+11√3 *√7 - 4*3-4*√3*√7 13√7*√12+13√7*√28+√3*√12+√3*√28
= ------------------------------------------ -
--------------------------------------------------------- =
3-7
12-28
29 gru 18:41
bogusia: strasznie mi to wyszło
29 gru 18:43
bogusia: 11√3 - 4√3 13√7 + √3
----------------- - --------------- =
√3 - √7 √12 - √28
29 gru 18:47
bogusia: takie wyrazenie musze policzyc ale nie bardzo umie pierwiastki moze bedzie ktos mi mogł
pomoc
29 gru 18:48
megi:
Zapisz prościej i podstaw
√12= √4*3=2√3 √28 =√4*7= 2√7
będziesz mieć wspólny mianownik
2(√3 - √7)
i już dasz radę !
napisz co Ci wyszło to sprawdzimy!
29 gru 18:52
bogusia: (11√3 -4√3) (√3 + √7) (13√7 + √3) (√12 + √28)
--------------------------------- - ------------------------------------- =
( √3 - √7 ) (√3 + √7) (√12 - √28) (√12 + √28)
29 gru 18:52
bogusia:
chyba nie dam rady
29 gru 19:02
bogusia: (11√3 -4√3) (√3 + √7) (13√7 + √3) 2(√3-√7
--------------------------------- - ------------------------------------- =
( √3 - √7 ) (√3 + √7) 2(√3-√7) 2(√3-√7
29 gru 19:07
bogusia: zgubiłam nawias
ale nie wiem co dalej
29 gru 19:08
bogusia: swoim sposobem jak robiłam to wyszło mi
113 - 14√21
= -----------------
8
29 gru 19:12
bogusia: strasznie dziwadlo
29 gru 19:12
megi:
Nie


Niw wiem czy w pierwszym liczniku dobrze napisałaś
to bardzo ważne, bo wyniki będaa inne a póxniej coś Ci nie pasuje!
liczę tak jak masz jak inaczej to już Twój problem!
7
√3 - (13
√7 +
√3) 7
√3 -13
√7 -
√3
------------------------------------- = -------------------
2(
√3 -
√7) 2(
√3 -
√7)
(6
√3 -13
√7)*(
√3 +
√7) 18 +6
√21 - 13
√21 - 13*7
----------------------------------= ----------------------------------
2 (
√3 -
√7)(
√3 +
√7) 2( 3 - 7)
- 73 -7
√21
---------------------
8
myślę ,że w pierwszym liczniku źle to napisałaś ! wkurzające to jest (sorry) ale
napisać zad. trzeba poprawnie

bo tak to "zgaduj zgadula" OK?
29 gru 19:22
bogusia: 11√3 - 4√7 13√7 + √3
----------------- - --------------- =
√3 - √7 √12 - √28
tak masz racje
jestes super
29 gru 19:25
bogusia: 7√3 - (13√7 +√7) 7√3 -13√7 - √3
------------------------------------- = -------------------
2(√3 - √7) 2(√3 - √7)
(6√3 -13√7)*(√3 +√7) 18 +6√21 - 13√21 - 13*7
----------------------------------= ----------------------------------
2 (√3 -√7)(√3 +√7) 2( 3 - 7)
- 73 -7√21
---------------------
8
29 gru 19:39
megi: No nie

! tylko "ubić"!
Źle napisałaś nie możesz odejmować róznych pierwiastków!
skąd masz te 7
√3
tak nie można!
musze odpoczac bo tyle sie napisałam i co po to byś napisała,
że jestem superrr a idźże! może pózniej najlepiej policz powoli sama!
Powodzenia

! wkurzyłas mnie troszkę
29 gru 19:44
lidka: Taka jestem roztargniona bo mam chore dziecko i chce szybko w wychodzi mi bardzo żle
29 gru 19:50
megi:
W matematyce jak i w życiu "co nagle to po ....... "
napisz który zapis prawidłowy 1 to sie jeszcze ostatni raz poświęcę
29 gru 19:52
bogusia:
11√3 - 4√7 13√7 + √3
----------------- - --------------- =
√3 - √7 √12 - √28
29 gru 19:54
bogusia:
113 - 14√21
= -----------------
8
taki mi wyszedł wynik
29 gru 19:54
bogusia: nie pomożecie mi
29 gru 20:43
bogusia:
11√3 - 4√7 13√7 + √3
----------------- - --------------- =
√3 - √7 √12 - √28
29 gru 20:47
bogusia:
7√3 - (13√7 +√7) 7√3 -13√7 - √3
= ------------------------------------- = -------------------
2(√3 - √7) 2(√3 - √7)
29 gru 20:50
megi:
Bogusia ! zajmij sie dzieckiem Później Ci to wyliczę Na "bank"
29 gru 20:50
bogusia:

)*(√3 +√7) 18 +6√21 - 13√21 - 13*7
----------------------------------= ----------------------------------
2 (√3 -√7)(√3 +√7) 2( 3 - 7)
29 gru 20:53
bogusia: dzieki
29 gru 20:53
megi:
pisze w/g tego co masz podane o godz. 20: 47 tak?
2(11
√3 -4
√7 ) - (13
√7 +
√3 ) 22
√3 - 8
√7 - 13
√7 -
√3
--------------------------------------- = ------------------------- =
2 (
√3 -
√7) 2 (
√3 -
√7)
21
√3 - 21
√7 21(
√3 -
√7 )
-------------------- = --------------- = 21/2 ( bo te same wyrażenia skracamy
2 (
√3 -
√7) 2 (
√3 -
√7)
= 10, 5 tyle
29 gru 21:04
bogusia: Nie wiem jak mam ci dziekowac musze przysiasć i sie nauczyc 10 stycznaia mam zaliczenia
29 gru 21:31
bogusia: to ja nie wiem skad mialam taki zly wynik
a Tobie bardzo ale bardzo dziekuję
29 gru 21:33
bogusia: Tak to jest jak na stare lata treba sie uczyc
29 gru 21:34
bogusia: Juz musze konczyc bo ide do pracy jutro
29 gru 21:35
megi:
Powodzenia! Pilnuj dzieciaki! Dasz rade ! tylko troszke treningu!
29 gru 21:35
bogusia: Megi jaką ty musisz miec cierpliwośc do takich jak ja
29 gru 21:35
megi:
To moja pasja od lat
29 gru 21:45