funkcja f(n) jest cyfrą jedności 3^n
szafa: Funkcja f dana jest opisem słownym: f(n) jest cyfrą jedności liczby 3n dla każdego n należy
Naturalne dodatnie . Jaki jest zbiór wartości funkcji?
Jak to zrobić?
21 wrz 10:01
sushi_ gg6397228: wypisz kilka poteg liczby 3 i zobaczysz ile wynosi jednosc tych liczb
21 wrz 10:08
sushi_ gg6397228:
3
1=,,,
3
2=,,,
3
3=,,,
3
4=,,,
3
5=,,,
3
6=,,,
co mozna zauwazyc
21 wrz 10:10
szafa: no właśnie 3,9,27 itd...
ale odpowiedź w książce jest :
{1,3,7,9}
21 wrz 10:12
sushi_ gg6397228:
wypisz to co ja Tobie podalem, zaznacz tylko ostatnia CYFRE
21 wrz 10:14
Kamil: 30 = 1
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
.....
ZW = {1,3,7,9}
21 wrz 10:17