układ równań
mauro91:
po wyliczeniu wychodzi x=3 lub x=−3 , y=36 a w książce z tyłu pisze że nie ma rozwiązań

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ten układ nie ma rozwiązań?
21 wrz 09:16
sushi_ gg6397228: robimy podstawienie
(x+3)2− 6x=0
x2+6x+9−6x=0
x2+9=0 brak rozwiazan, lewa strona zawsze jest dodatnia,
wiec nie mozna zastosowac wzorow skroconego mnozenia
21 wrz 09:23
mauro91: czyli jakby tam było x2−9=0 wtedy można by było tak?
21 wrz 09:58
sushi_ gg6397228: tak, wtedy nawet mozesz delte liczyc i wyjdzie dodatnia
x2+9=0
Δ= 0−4*1*9=−36
21 wrz 10:02
szafa: a rozłożyć to jakoś inaczej (x+3)(x+3) ?
21 wrz 10:08
sushi_ gg6397228: Y=X2+9
to masz parabole wyjsciowa y1=x2 o wierzcholku w (0,0),
ktora przesuwamy o 9 jednostek w gore, wiec nie ma mozliwosci aby wykres przecinal os OX
21 wrz 10:16
mauro91: faktycznie , dzięki za wyjaśnienie
21 wrz 10:21