oblicz granicę
monika: lim n→∞ n√2n+7n
21 wrz 09:03
sushi_ gg6397228:
skorzystaj z tw o trzech ciagach
21 wrz 09:24
monika: czyli jak
21 wrz 09:31
sushi_ gg6397228:
a<b
b=n√bn ≤n√an +bn≤n√bn +bn= n√2bn= n√2* b
21 wrz 09:36
sushi_ gg6397228:
na czerwono masz tw o 3 ciagach, reszta to sa obliczenia dolnego i gornego ograniczenia
21 wrz 09:37
monika: czyli a jest 2n a b 7n
21 wrz 09:42
sushi_ gg6397228:
nie trafilas, zgadujemy dalej
21 wrz 09:43
monika: n√2n+7n=7
7n≤2n+7n≤7n+7n
n√7n≤n√2n+7n≤n√2*7n
7≤n√2n+7n≤n√2*7
7 7 1 7
7
21 wrz 09:59
monika: zrobiłam na wzór innego zadania ale nie ma pojecia czy to jest dobrze
albo mi to wytłumacz jak mozesz
21 wrz 10:00
sushi_ gg6397228: a=2, b=7 i wtedy jest dobrze
21 wrz 10:01
monika: a to co ja zrobiłam to co jest zle
21 wrz 10:02
sushi_ gg6397228: jest bardzo dobrze, tylko dalas mi odpowiedz a=2n, b=7n
tylko trzeba dac limesy po obu stronach i wtedy na mocy tw o 3 ciagach wyrazenie
n√2n+7ndazy 7
21 wrz 10:07
monika: to w ktorym miejscu mam je wstawic
21 wrz 10:30
sushi_gg6397228:

w Twoim poscie z 9.59 po 4 linijce robisz
21 wrz 12:37
monika: nie rozumiem tego co napisałaś−eś
22 wrz 10:33
Jack:
Chodzi o zapis. Powinnaś umieścić strzałki w ostatnim przejściu od każdego z członów
nierówności do odpowiadającej mu 7. Nie jest to błąd, że nie napisałaś, ale wypadałoby.
22 wrz 10:47
22 wrz 11:03
sushi_ gg6397228: to zobaczysz po co sa te strzałki i limesy
22 wrz 11:03