Ania: g(x)=Ix
3+3x
2+4I

jak to obliczyć?
29 gru 17:55
Eta:
Co obliczyć? napisz!
29 gru 17:57
Ania: naszkicować funkcję z tego
29 gru 18:09
megi:
Chyba wykres masz na myśli?
29 gru 18:21
Ania: no tak tak dokładnie

przepraszam, ale już mnie denerwuje to zadanie i nie myślę co
piszę
29 gru 18:22
wjmm: Narysuj wykres x3+3x2+4, i to co pod osią OX przenieś symetrycznie nad
29 gru 18:24
megi:
Spokojnie ! coś pomyślimy!

Napewno pod modułem wyrazenie trzeciego stopnia?
Popatrz czy dobrze napisane! to waż ne !
29 gru 18:26
Ania: Na pewno. Właśnie dlatego mam z tym problem.
29 gru 18:28
megi:
znaki też dobrze? może jest - 3x2
29 gru 18:56
Ania: wiem jeszcze że jego jednym miejscem zerowym jest -2. teraz zobaczyłam.
29 gru 19:23
megi:
Ale nie

! bo W(-2) powinno być = 0
zobacz
W( -2) = -8 +12 +4 ≠0 i co ? wiec coś nie taki ten wielomian! dlatego tak usilnie
sie dopytuję !
29 gru 19:27
megi:
Musi zatem być taki
X63 +3x2 - 4 minus przy czwórce!
wtedy
W9-2) = - 8 +12 - 4 =0 wtedy tak!
29 gru 19:29
megi:
Ojjjj

co mi tam wyskoczyło!
x
3 +3x
2 - 4
W(-2) = -8 +12 -4 =0
29 gru 19:30
Ania: a jak będzie wielomian
3+3x
2-4? bo c tego tu widzę że ja błąd zrobiłam w obliczeniach.
Ale że trzeciego stopnia - to na pewno
29 gru 19:32
megi:
Tak mnie wkurzacie tymi swoimi błedami w zapisach!
naprawdę , wiesz że kazdy - czy + zmienia rozwiazanie
piszcie prosze poprawnie te swoje zad. SorrrY
napisz w końcu jak wyglada ta funkcja poprawnie!
tylko wtedy pomoge OK?
29 gru 19:49
megi:
Napisz treść zad. poprawnie bez swoich obliczeń
wtedy zobaczysz gdzie błąd zrobiłas?
29 gru 19:50
Ania: ok. Tu jest cała treść zadania: Dana jest funkcja f(x)= x3+kx2+m. Liczba -2 jest
miejscem zerowym funkcji i jej pochodnej. Naszkicuj funkcję g(x) = If(xI
29 gru 20:23
megi:
No i co Ania! tyle zmętu! trzeba było tak od razu
k= 3 m = - 4 tak!
teraz mamy!
f(x) = x3 +3x2 - 4 o ten nieszczęsny minus się rozchodziło!
teraz po problemie!( na przyszłość podawać całe zad,
bo inaczej szkoda mojego czasu! ok?
rozkładasz f(x) na czynniki bo x = -2 --- jest pierw.
czyli wykonasz dzielenie przez (x+2)
otrzymasz (x+2) (x2 +x - 2) Δ=9 √Δ=3
to x= - 2 lub x= 1 lub x = -2
czyli x = - 2 -- pierw. dwukrotny x = 1 --- pojedyńczy
teraz już potrafisz narysować wykres
bo jeszcze policzysz pochodną i ekstremum
wiesz jak?
wykres g(x) = I f(x) I przez odbicie części wykresu f(x) z pod osiOX nad oś i
tyle
Dasz radę ! ja ide na Herbatkę !
29 gru 20:44
Ania: dziękuje i przepraszam za tyle zamieszania...

teraz wiem jak

smacznego i
jeszcze raz dzięki
29 gru 20:51