przybliżona wartosć
monika: 3√0,98
21 wrz 09:00
sushi_ gg6397228:
f(x0 + Δx)= f(x0) + f'(x0)*Δx
x0= 1
Δx=−0.02
i do wzoru
21 wrz 09:32
monika: ja wiem ze mam to podstawic ale nie mam zabardzo pojecia jak , jak by ktos mógł mi to pokoleji
napisac to bym se to pokoleji widziala jak sie to robi to pozniej juz mi bedzie łatwiej z
innymi przykładami
21 wrz 09:36
sushi_ gg6397228: nie mow ze nie umiesz podstawic liczb pod wzor
f(x)=3√x, taka jest funkcja wyjsciowa, wiec pochodna chyba umiesz policzyc
21 wrz 09:39
AS: Przecież już raz zwracałaś się o pomoc w tym temacie (√3.93)
i teraz znowu.
21 wrz 10:17
monika: apochodna z pierwiastka (3√1) to ile to jest 1
22 wrz 10:58
Jack:
0
22 wrz 10:58
sushi_ gg6397228: pochodna liczysz najpierw od funkcji ktora podalem w poscie 21 wrzesien 09.39, a potem
podstawiasz wartosc
22 wrz 11:00
monika: f(x)=
3√x f(xo)=f(1)=
3√1=0
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f'(x)=(3√x)'=(x |
| )'= |
| x |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 3√x2 | |
22 wrz 11:36
sushi_ gg6397228:
y(1)=1 zadne zero, to dotyczyło pochodnej



!, bo pochodna z liczby =====0
22 wrz 11:38