| x3 − 8 | x2 − 2x | |||
Mam zadanie | : | . | ||
| 6 − 2x | x − 3 |
| −x2 − 2x − 4 | ||
wychodzi mi | . | |
| 2x |
Jest ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego akurat w
tym przykładzie muszę brać pod uwagę licznik?
| x3−8 | x2−2x | x3−8 | x−3 | ||||
: | = | * | |||||
| 6−2x | x−3 | 6−2x | x2−2x |
| x3 − 8 | x2 − 2x | ||
: | = | ||
| 6 − 2x | x − 3 |
| x3 − 8 | x − 3 | ||
* | −−− 6 − 2x ≠ 0 i x2 − 2x ≠ 0 | ||
| 6 − 2x | x2 − 2x |
| |||||||
−− mianownik różny od zera | |||||||
|
| x2 − 2x | |
≠ 0 ⇔ x2 − 2x ≠ 0 | |
| x − 3 |
ten drugi przykład pomógł mi to zrozumieć ale mam kolejne pytanie.
Z dzielenia robimy mnożenie to po co w takim razie obliczać x − 3 = 0 skoro staje się
licznikiem?