Zdarzenia elementarne- zadania.
Lidus: Hej! Mam parę zadanek związanych z zdarzeniem losowym. Czy jest ktoś mi to w stanie wytłumaczyć
albo wyliczyć choć jeden przykład, żebym dalej mogła sama spróbować? Z góry będę wdzięczna

.∬
Zad.1 Rzucamy dwa razy kostką. Wypisz wyniki sprzyjające poniższym zdarzeniom. Wypisz pary
zdarzeń przeciwnych.
A− suma oczek jest równa co najwyżej 6.
B− suma oczek jest równa co najmniej 7.
C− suma oczek jest równa co najmniej 8.
Zad.2 Rzucamy trzy razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
A− reszka wypadła dokładnie dwa razy
B− orzeł wypadł co najwyżej raz
C− co najmniej raz wypadła reszka
D− wypadły same orły
E− wypadło więcej orłów niż reszek.
Wskaż pary zdarzeń wykluczających się oraz pary zdarzeń przeciwnych.
Zad.3 Na ściankach dwunastościennej kostki umieszczono liczby od 1 do 12. W doświadczeniu
polegającym na rzucie tą kostką przestrzenią zdarzeń elementarnych jest Ω={1,2,...,12}.
Rozpatrzmy zdarzenia A− wypadła liczba oczek mniejsza od 6, B− wypadła nieparzysta liczba
oczek, C− wypadła liczba oczek podzielna przez 4. Wyznacz zdarzenia:
a) A', B' i C'
b) A∩B, A∩C i B∩C
c) A∪ B' A∩B'
d) A∪ C' A∩C'
Z góry bardzo dziękuje jeśli ktoś jest w stanie mi teraz pomóc.
20 wrz 21:13
Eta: Witam

1/ Ω= { (1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,1) (2,2) ......................... (2,6)
(3,1) ..................................(3,6)
(4,1)................................. (4,6)
(5,1) ................................ (5,6)
(6,1)...................................(6,6)}
wpisz już sama te
brakujące , wszystkich takich par jest :
36 , 6
2= 36
A−− tzn. że suma oczek równa 6 lub mniej niż 6
wybieramy takie ze zbioru Ω
A={(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5)
(2,1) (2,2) ................. dokończ
B −− tzn. że suma równa 7 lub większa od 7
B={( 1,6)
(2,5) (2,6) ................... dokończ
C −−− tzn. że równa 8 lub więcej niż 8
C= { ( 2,6)
(3,5) (3,6) .............. dokończ
zad2) za chwilkę
20 wrz 21:40
Lidus: Nie no jesteś wielkim człowieczkiem!
20 wrz 21:49
Eta:
2/ mamy zbiór złożony z trójek
0 −− orzeł R −−− reszka
Ω= { (0,0,0) ( R,R,R) (0,0,R) ( R,R,0) ( 0,R,0) ( R,0,R) ( 0,R,R) ( R,0,0)}
takich trójek jest
8 , bo 2
3= 8
A −−− reszka dokładnie 2 razy
A= { wybierz te trójki ze zb. Ω, gdzie reszka występuje dokładnie dwa razy
B −−− tzn. że raz orzeł lub ani razu (czyli same reszki)
B= { wypisz sama .... podaj , to sprawdzimy
C −−− tzn. ,że raz reszka lub więcej razy
C= { czyli wszystkie z Ω z wyjątkiem samych orłów)
D=.............
E=............ wypisz samodzielnie

zad3/ za chwilkę
20 wrz 21:52
Eta:
3/ tu będą pojedyńcze elementy( bo rzucamy taką kostką tylko raz)
Ω= {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12}
A −− liczba oczek < 6
A={1,2,3,4,5} => A
"= { 6,7,8,9,10,11,12}
B −−−−− nieparzysta liczba oczek
B= { 1,3,5,7,9,11} => B
'= { 2,4,6,8,10,12}
C −−− liczba oczek podzielna przez 4
C= { 4,8,12} => C
'= { dokończ sama .......
b) c) d) ....... to już zwykłe działania na tych zbiorach
np: A ∩ B
" ={ te elementy,które należą jednocześnie do A i B
"
A n B
'= { 2,4}
dokończ już sama powodzenia
20 wrz 22:03
Lidus: B={ (0, R,R) (R,R,R) (R,O,R)(R,R,O)} Czy to ma właśnie tak wyglądać?
20 wrz 22:09
Eta:
ok
20 wrz 22:15
Lidus: A jeszcze podam następne, które sobie wypisałam.
D={(0,0,0)}
E={ (0,0,0) (0,0,R) (0,R,0) (R,0,0)
Jak możesz to też sprawdź mi

.
20 wrz 22:20
Eta:
też ok
20 wrz 22:23
Lidus: A∩B={1,3,5} tak ma to wyglądać
20 wrz 22:27
Lidus: A∩C={4} tylko ta liczba?
20 wrz 22:29
Lidus: B∩C=Φ, bo żaden element nie jest wspólny.
20 wrz 22:31
Eta:
I bardzo ładnie
20 wrz 22:31
Eta:
ok

B n C = φ ( zb. pusty)
takie zdarzenia B i C nazywamy wykluczajacymi się ( lub rozłącznymi)
bo nie mają cz. wspólnej
20 wrz 22:34
Lidus: A∪B'{1,2,3,4,5,6,8,10} tak?
20 wrz 22:37
Lidus: A∩B'{2,4}
20 wrz 22:39
Eta:
jeszcze brakuje 12
20 wrz 22:40
Eta:
A∩ B
' ok
20 wrz 22:41
Lidus: A∩C'{1,2,3,5}
20 wrz 22:43
Eta:
ok

Już mi się w oczach mieni
20 wrz 22:45
Lidus: A jeszcze jeden przykład mi uciekł to już będzie ostatni i więcej nie zamęczam:
A∪C'={1,2,3,4,5,6,7,9,10,11}.
20 wrz 22:46
Eta:
ok
20 wrz 22:51
Lidus: Dziękuję Ci bardzo

. Ratujesz mi życie

.
20 wrz 22:52
Eta:
Eeetam

...... miło się z Tobą pracowało

Powodzenia i dobranoc
20 wrz 22:55
Lidus: Dziękuję i wzajemnie. Kolorowych

.
20 wrz 22:59
AASA: qweqweqweqwe
5 paź 11:23
ITAN: ELO ELO
5 paź 11:24
Ewelina: α
17 lis 17:06
a: ∞Δγ♦
21 lis 20:56