OPERON MATEMATYKA KLASA 1 TECHNIKUM @POMOCY:/
NIE WIEM JAK WYTLUMACZYC: MATEMATYKA OPERON: d) 2 i jedna trzecia odjąc [( 4 i jedna druga odjac 1 i dwie trzecie)
podzielic na 5 dwie
trzecie + jedna trzecia]} podzielic na trzy czwarte.
e) [2 i piec szostych dodac trzy czwarte podzielic( 2 i jedna czwarta kreska ulamkowa pod
spodem i pod nią 3 i jedna druga razy 8 − 25 po kresce odjac 1)] razy 4 i cztery piate
f) (0,5:1,25+1,4:1 i cztery siodme odjac trzy jedenaste) razy 3 KRESKA ULAMKOWA pod tym
dzialaniem i pisze. 1 i trzy czwarte podzielic na 18 i jedna trzecia.
g) to jest to samo [(2,37+3,03):0,09+12 3/5:7−15,9− 13/20]:36 1/5 ALE BEZ KRESKI ULAMKOWEJ
h)4,275+1 1/8 − (4,45−2 1/2):0,3
: 21/40−0,3 : 2,323+0,177)*20 TO POD KRESKA ulamkową
20 wrz 20:47
TOmek: "Kliknij po więcej przykładów" i wtedy pogadamy
20 wrz 20:48
NIE WIEM JAK WYTLUMACZYC: Wiecej przykladow? Ok nie ma sprawy ale sa tez kreski ulamkowe nie wiem jak je zapisac
20 wrz 20:54
20 wrz 20:55
Calineczka: Napisz spokojnie według tych przykładów wtedy inni mogą coś zdziałać z tego co piszesz nie jest
nic zrozumiałe więc ciężko się zabrać.
20 wrz 20:57
NIE WIEM JAK WYTLUMACZYC: To tak Zaczynam !
Zadanie 18. str 58( Operon Matematyka dla technikum i liceum)
a) 14:1,75 +2 i 1/3 * 9/14 − 5 i 7/12
b)(1,28*9,5):(1,6*0,5)−(0,25:0,5)*(14,7:1,4)
c)2 i 1/3 :7 Kreska ułamkowa i pod spodem(pod 2 i 1/3) 3,5. Nastepnie dodac(+) 4 Kreska
ułamkowa i pod spodem(pod 4) 3 i 3/5 *0,2
d){2 i 1/3−[(4 i 1/2 − 1 i 2/3 ): 5 i 2/3 + 1/3]}:3/4 KRESKA ULAMKOWA i pod tym dzialaniem
bedzie.
14 :1 i 3/4 + 2 i 1/3 : 7/9 − 5 i 7/12
e)Duzy nawias kwadratowy [2 i 5/6 + 3/4 : Duzy nawias zwykly( 2 i 1/4 KRESKA ULAMKOWa i pod tym
3 i 1/2 *8 − 25 i juz nie pod kreska tylko normalnie −1)] * 4/5
20 wrz 21:04
Paul: ułamek piszesz poprzez: U {to co w liczniku}{to co w mianowniku}
Po "U" nie ma być spacji
20 wrz 21:05
NIE WIEM JAK WYTLUMACZYC: | | 3 | | 13 | | 1 | |
g) [(2,37+3,03):0,09+12 |
| :7−15,9− |
| ]:36 |
| |
| | 5 | | 20 | | 5 | |
| | 1 | | 21 | | 1 | |
h)4,275+1 |
| : |
| −0,3 − (4,45−2 |
| ):0,3: 2,323+0,177)*20 |
| | 8 | | 40 | | 2 | |
| | 4 | | 3 | | 3 | | 1 | |
f)(0,5:1,25+1,4:1 |
| − |
| )*3:1 |
| :18 |
| |
| | 7 | | 11 | | 4 | | 3 | |
| | 5 | | 3 | | 1 | | 1 | | 4 | |
e)[2 |
| + |
| :(2 |
| :3 |
| *8−25 −1)] *4 |
| |
| | 6 | | 4 | | 4 | | 2 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | | 3 | |
d){2 |
| −[(4 |
| − 1 |
| ): 5 |
| + |
| ]}: |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | |
20 wrz 21:21
Calineczka: d) {2
13 − [(4
12 − 1
23):5
23+
13]}:
34
= {
73−[(
92−
53):
173+
13]}:
34
= {
73−[(
276−
106):
173+
13]}:
34
= {
73−[
176*
317+
13]}:
34
= {
73−[
12+
13]}*
43
= {
73−[
36+
26]}*
43
= {
73−
56}*
43
={
146−
56}*
43
=
96*
43 skraca sie
=
63 = 2
chyba dobrze
20 wrz 23:31