Twierdzenie Bezout
Maciek: liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem danego wielomianu.
x4−2x3−11x2+12x+36
Znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
20 wrz 20:40
Godzio:
liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem:
x4 − 2x3 − 11x2 + 12x + 36 = (x − 3)2(x2 + ax + b)
wylicz a i b, licz deltę pierwiastki
20 wrz 20:42
Eta:
2 sposób
(x−3)2= x2−6x+9
dzielimy W(x) przez x2−6x +9
x4 −2x3 −11x2+12x +36) : ( x2−6x+9)= x2+4x +4
−x4 +6x3 −9x2
−−−−−−−−−−−−−
= 4x3 −20x2+12x
−4x3 +24x2−36x
−−−−−−−−−−−−−−−−
= 4x2 −24x +36
−4x2 +24x −36
−−−−−−−−−−−−−−−−
= = =
W(x) = (x2−6x+9)(x2+4x+4)= ( x−3)2 ( x+2)2
x= 3 −− pierw. dwukrotny
x= −2 −−− pierw. dwukrotny
20 wrz 23:54
Godzio:
to może jeszcze tak:
x
4 − 3x
3 + x
3 − 3x
2 − 8x
2 + 24x − 12x + 36 =
x
3(x − 3) + x
2(x − 3) − 8x(x − 3) − 12(x − 3) =
(x − 3)(x
3 + x
2 − 8x − 12) =
(x − 3)(x
3 − 3x
2 + 4x
2 − 12x + 4x − 12) =
(x − 3)( x
2(x − 3) + 4x(x − 3) + 4(x − 3) ) =
(x − 3)(x − 3)(x
2 + 4x + 4) = (x − 3)
2(x + 2)
2
Do wyboru do koloru
21 wrz 00:13