Rozwiaz nierownosc,funkcja wykładnicza,sinusy w potegach
pomocnik: Hej.
Prosze o pomoc
"Rozwiąz nierównosc":
2 sinx + 4 sinx + 8 sinx + ....≤1
20 wrz 20:38
Godzio:
2
sinx + 4
sinx + 8
sinx + ... ≤ 1
a
1 = 2
sinx
q = 2
sinx
założenie:
|q| < 1 −−− rozwiąż to
| | a1 | | 2sinx | |
S = |
| = |
| ≤ 1 |
| | 1 − q | | 1 − 2sinx | |
| 2sinx − 1 + 2sinx | |
| ≤ 0 |
| 1 − 2sinx | |
(2 * 2
sinx − 1)(1 − 2
sinx) ≤ 0
sinx = −1 v sinx = 0
| | π | |
x = − |
| + k*2π v x = kπ |
| | 2 | |
sprawdź z założeniem i podaj odp
20 wrz 20:47
Ania: dziękuję bardzo
17 lut 07:11