Aldo: Little help please...
3√(6√3)+10 −
3√(6√3)−10 = no i tak. Czy można to dać pod jeden pierwiastek trzeciego
stopnia?, np.
3√(6√3)+10) −((6√3)−10) tylko ze to wtedy bedzie 20

To chyba tak nie działa. To co z
tym zrobić? Podnieść do ()
3 ? − tylko to w sumie tez nic nie da
20 wrz 20:01
Kejt: nie, nie można. gdyby było mnożenie, wtedy tak.
20 wrz 20:02
Aldo: A masz jakiś pomysł jak to ruszyć?
20 wrz 20:03
Godzio:
pod pierwiastkami jest wzór skróconego mnożenia ...

sprawdź ile to jest (1 +
√3)
3
20 wrz 20:06
Aldo: o kurde, kaj Ty tu wzór skróconego mnożenia widzisz?

No ale przyjrzyjmy się temu

Jest więc tak:
(1+
√3)
3 = (a+b)
3= a
3 + 3a
2b+ 3ab
2 +b
2 = 13+3
√3 i co dalej?
20 wrz 20:14
Aldo: Hey.. boys, or girls
20 wrz 20:23
Godzio: popraw bo źle Ci wyszło
20 wrz 20:24
Godzio:
... + b3
20 wrz 20:25
Aldo: hell yes.. sorry for my mistake.
Correct version is that (probably

) :
19+3
√3 ? Am I right?
20 wrz 20:28
Godzio:
Sorry but you are wrong
20 wrz 20:30
Godzio: Try again
20 wrz 20:33
Aldo: 10+ 6
√3 − if not I am going to hang myself..
20 wrz 20:34
TOmek: You should more study because, your math isn't good, but you have got a lot of time to matura
exam. You must use your time better!
Take care xD
20 wrz 20:34
TOmek: Godzio jakiś język zdajesz na rozszerzeniu?
20 wrz 20:35
Godzio: Pozwolisz że będę pisać po polsku bo mój angielski jest na poziomie podstawowym

możemy po
niemiecku popisać

Teraz jest ok, zobacz teraz co masz pod tamtym pierwiastkiem
20 wrz 20:36
Godzio: niemiecki zdaje się ale się jeszcze zastanawiam
20 wrz 20:36
TOmek: niemiec, moja zmora...
20 wrz 20:37
Aldo: TOmek − How can you be sure that I am passing my matura exam in this year?
20 wrz 20:37
Aldo: Pod pierwszym jest to samo co wyszło ze wzoru skróconego mnożenia.
20 wrz 20:38
TOmek: i don't know, perhaps you are in second class. I was shooting
20 wrz 20:39
TOmek: pogadał bym sobie po angielsku, mozna w ten sposob fajnie go wycwiczyć.
20 wrz 20:40
Godzio: no właśnie dlatego można:
3√(1 + √3)3 = 1 +
√3
analogicznie dopasuj wzór do drugiego
20 wrz 20:40
Godzio: Najlepiej to się ćwiczy język na wymianach
20 wrz 20:40
TOmek: albo oglądając BBC xD
20 wrz 20:41
Godzio: ale wtedy ćwiczysz tylko słuchanie a nie gadanie
20 wrz 20:42
Aldo: haha, na wymianach?

Byłem w hiszpanii no i okazało się, że oni ni w ząb bo angielsku
20 wrz 20:43
TOmek: gadanie człowiekowi jest tyko potrzebne do matury ustnej a ona jest banalna ...
Ja dużo tłumacze zdań, mam taką ksiązke 8500 zdań do przetłumaczenia rozłozona jest na tematy
−> cudo
20 wrz 20:44
Godzio:
Ale gadanie możesz wykorzystać na co dzień, a właśnie pisanie jest tylko do matury, chociażby
pracodawca chcąc mieć pracownika ze znajomością języka przeprowadza rozmowę kwalifikacyjną po
angielsku
20 wrz 20:49
TOmek: Godzio ale o czym my rozmawiamy, gadania po angielsku itp. uczysz sie najlepiej na studiach a
zeby sie na nie dostac trzeba napisac pięknie mature. Dlatego trzeba robić wszystko to co sie
przyda na pewno na maturze czyli układac piękne zdania do rozprawek angielskich i oczywiscie
opanowac (12 czasów)

itp..
20 wrz 20:52
Godzio:
A to zależy gdzie idziesz

ja jak będę szedł na PWr mam np.
100% matma rozszerzona = 250 pkt
100% język obcy = 25 pkt więc to i tak mi za dużo nie da
20 wrz 20:54
TOmek: u mnie tylko matma i anglik sie liczy
20 wrz 20:57
Paul: Skoro mowa o studiach, to wie ktoś coś na temat WATu Warszawskiego? Bo z tej ich strony to
ciężko cokolwiek wyczytać. Co myślicie o tej uczelni?
20 wrz 21:02
TOmek: Wosjkowa akademia techniczna −> matma i anglik oba roz. pewny zawod po, zalezy co chcesz
studia wojskowe czy cywilne
20 wrz 21:14
PZ: a czy przypadkiem po WAT nie jesteś już traktowany jako oficer? i jako że skończyłeś ich szkołę
za darmo to jesteś zobowiązany do służby w jednostce wojskowej którą oni dla ciebie wybierają,
czytaj, drugi koniec Polski? oczywiście na WAT są też kierunki cywilne ale czy po takich jest
się zwolnionym ze służby to nie jestem już pewien. myślałem swego czasu nad taką drogą
edukacji ale na wszystkie z czterech szkół oficerskich w Polsce bardzo trudno się dostać.
20 wrz 21:24
Paul: Myślisz, że z rozszerzoną matematyką i angielskim mam szanse się tam dostać? Nie wiem jeszcze
czy na wojskowe, czy cywilne. Co do stopnia − to kończysz studia z podporucznikiem.
20 wrz 21:28
20 wrz 21:31
Paul: no to z tego co widzę to strasznie wysoko jest podporucznik.
20 wrz 21:46