układ równań
pepla: zadanka na rozgrzewkę

zad 1
obwód równoległoboku jest równy 24cm a różnica długości jego dwóch sąsiednich boków jest
równa 1cm. Oblicz długość boków tego równoległoboku.
zad 2
W trapezie prostokątnym krótsza podstawa i krótsze ramię są równej długości. Obwód trapezu jest
równy 18cm, a różnica podstaw wynosi 4cm. Oblicz pole trapezu, jeżeli ramię ma 5cm
OBLICZENIA ZA POMOCĄ UKŁADU RÓWNAŃ
20 wrz 19:40
Kejt: ta rozgrzewka to dla kogo? ;>
1.
2a+2b=24
a=b−1
20 wrz 19:42
Godzio: 1.
2a + 2b = 24
a − b = 1
2.
a + a + b + h = 18 a − krótsza podstawa, ramie , b − dłuższa podst. h − wysokość
b − a = 4
h2 + (b − a)2 = a2
licz, jeśli czegoś nie rozumiesz to najpierw narysuj sobie rysunek i oznacz dane
20 wrz 19:43
Kejt:

2.
a+a+a+4+5=18
h
2=5
2−4
2
20 wrz 19:45
Kejt: znowu to samo.. h=a... ech. co się ze mną dzieje..
20 wrz 19:46
pepla: nie o to chodzi ale dzięki
20 wrz 19:46
pepla: ale to nic możecie sprawdzić
ile trzeba dolać wody do 200g dziesięcioprocentowego roztworu octu aby otrzymać roztwór
sześcioprocentowy
x−
y −
y=0,10x
y=0,06*(x+100)
10%*x=6:y
y=x+100
0,1x=0,06*(x+100)
0,1x=0,06x+6/*100
10x−6x=600
4x=600/:4
x=150
20 wrz 19:54
Jaa: Wynik jest zły
porawnie to 133 1/3
25 wrz 15:38