Pytanko
Godzio: Takie zadanie:
Znajdź wszystkie liczby pierwsze p, dla których p2 + 13 jest też liczbą pierwszą.
Chodzi mi tylko o poprawność rozwiązania:
______________________________________________________________________
Każda liczba pierwsza prócz 2 jest postaci: 2k + 1 gdzie k ∊ C , więc:
p2 + 13 = (2k + 1)2 + 13 = 4k2 + 4k + 1 + 13 =
= 4k2 + 4k + 14 = 2(2k2 + 2k + 7) −− oznacza to że żadna nie ma takiej liczby pierwsze
nieparzystej która by spełniała warunek, jedyną wartością liczby p jest 2 która jest parzysta
sprawdzenie: 22 + 13 = 4 + 13 = 17.
Czy to poprawne rozwiązanie ?
20 wrz 19:34
Godzio: Podbijam
20 wrz 21:00
think: 
pewnie tak chociaż ja bym się zadowoliła stwierdzeniem, że suma p
2 + 13 może być pierwsza o
ile p
2 jest liczbą parzystą, spośród liczb pierwszych tylko 2 jest parzysta
20 wrz 21:42
Godzio:
Dobra to dzięki

musiałem się upewnić
20 wrz 21:47
think: 
ehh idę chyba spać pohuziałam po lesie pół dnia, drugie pół zajmowałam się tym co znalazłam
i teraz to już sama nie wiem czy myślę, czy zmyślam.
20 wrz 21:53
Godzio: W takim razie miłych snów

, ja jutro wyjątkowo zwolniony z 3 pierwszych lekcji także się w
końcu wyśpię i mogę posiedzieć dłużej
20 wrz 21:55
think: no to owocnego posiedzenia

idę się regenerować przed kolejnym wypadem na grzyby
20 wrz 21:59