smoke: Przekątna równoległoboku jest prostopadła do boku , a długość jednego z boków jest 2 razy
większa od drugiego. Oblicz kąt ostry równoległoboku i jego obwód , wiedząc że pole
równoległoboku jest równe 25p[ 3 }
29 gru 17:35
Eta:
narysuj ten romb to zauważysz że
bok 2a --- przeciwprostokatna
bok a --- przyprost. przyległa do α
czyli z funkcji cos α= a/2a to cosα= 1/2 to α= 60
o
P= a*2a*sinα - taki wzór na pole rombu
czyli 2a
2*
√3 /2= 25*
√3
to a
2= 25 to a = 5
Ob= 4a = 20 kąt ostry α= 60
o tyle!
29 gru 17:53
smoke: Ob = 30 , ale to pewnie pomyłka przy pisaniu

Dzięki
29 gru 19:22
megi: Ooo

tak pomyślałam o rombie!

pewnie że
Ob= 4a+2a = 6a = 30 Sorry!
29 gru 19:24