ciągi
ala: Proszę:ciąg an jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach.Wykaż ,że dowolny wyraz tego
ciągu (oprócz pierwszego i ostatniego) podniesiony do kwadratu jest równy iloczynowi wyrazu
poprzedniego i następnego.
20 wrz 19:12
Godzio:
a1, a2, a3,...,ak−1, ak, ak+1, ..., an −− ciąg geometryczny
ak−1 = a1 * q(k−1) − 1 = a1 * qk − 2
ak+1 = a1 * q(k+1) − 1 = a1 * qk
ak = a1 * qk − 1
ak − 1 * ak + 1 = a1 * qk − 2 * a1 * qk = a12 * q2k − 2 =
= (a1 * qk −1)2 = ak2 c.n.d
20 wrz 19:27
ala: Dzięki,ale...nic z tego nie rozumiem:(
21 wrz 11:20