POOOOOMOCY!!
banan ;D: Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
a) w(x)=x4+2x3−3x
b) w(x)=14x3−7x2−2
c) w(x)=2x3−6x2+5x−15
d) w(x)=x4−3x3+x−3
20 wrz 18:52
banan ;D: pomocyyyyyy! bałagaaaaam!
20 wrz 18:54
Kejt: w czym problem?
20 wrz 18:55
banan ;D: jak rozwiązać to

ja robie to tak:
w(x)=x
4+2x
3−3x=x(x
3+2x
2−3)
i jak dalej? nie wiem co robić...
20 wrz 18:57
Godzio:
masz 2 możliwości, albo szukasz pierwiastków wymiernych albo rozbijasz wyraz środkowy
x3 + 2x2 − 3 = x3 − x2 + 3x2 − 3 = x2(x − 1) + 3(x2 − 1) = x2(x − 1) + 3(x − 1)(x + 1)
=
(x − 1)(x2 + 3(x + 1)) = (x − 1)(x2 + 3x + 3)
pierwiastki wymierne
W(1) = 1 + 2 − 3 = 0
więc dzielisz x3 − 2x2 − 3 : (x − 1) = x2 + 3x + 3
x2 + 3x − 1
x3 + 2x2 − 3 : (x−1)
−x3 + x2
−−−−−−−−−−−−−−
3x2 − 3
−3x2 + 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
W(x) = x(x − 1)(x2 + 3x + 3)
Reszte podobnie rób jak wolisz
20 wrz 19:02
banan ;D: złe przykłady, te dobre:
a) w(x)=x4+2x3−8x−16
b) w(x)=14x3−7x2+4x−2
c) w(x)=2x3−gx2+5x−15
d) w(x)=x4−3x3+x−3
20 wrz 19:03
Kejt: dla przykładu:
a) x4+2x3−8x−16=x3(x+2)−8(2+x)=(x3−8)(x+2)=(x−2)(x2+2x+4)(x+2)
chyba się nie walnęłam...
20 wrz 19:07