iza: Wyznaczyć asymptoty funkcji:
y= 1/ x2-4x+5
y= e1/x -x
y= x*e 2/x +1
29 gru 17:23
Basia:
czy w (1) całe wyrażenie jest w mianowniku? to ważne, czekam na odpowiedź
30 gru 12:24
Basia:
to tylko test
30 gru 12:28
iza: W liczniku jest 1, a w mianowniku x2-4x+5
2 sty 15:38
Basia:
postaram się dzisiaj Ci odpowiedzieć, ale późniejszym wieczorem;
a może ktoś mnie wyprzedzi ?
napisz jeszcze czy chodzi także o asymptoty ukośne?
albo inaczej: szkoła średnia czy studia?
2 sty 15:44
iza: studia, asymptoty ukośne również
2 sty 17:18
Basia:
y= 1/ (x2-4x+5)
określamy dziedzinę
x2-4x+5#0
Δ=16-20=-4
Δ<0 i a>0 czyli x2-4x+5>0 dla każdego x∈R
asymptot pionowych nie będzie
1
y = ------------------------------
x2(1 - 4/x + 5/x2)
przy x→ -∞ i przy x → +∞ 4/x → 0 i 5/x2 → 0 czyli wyrażenie w nawiasie → 1
czyli cały mianownik → +∞ czyli
lim y = lim y = 0
x→ -∞ x→ +∞
czyli mamy asymptotę poziomą y=0 (oś OX)
szukamy kierunków asymptotycznych czyli granic w + -∞ wyrażenia y/x
1
y/x = ----------------------------
x3(1 - 4/x + 5/x2)
lim y/x = lim y/x = 0
x→ -∞ x→ +∞
czyli asymptot ukośnych również nie będzie
2 sty 21:02
Basia:
y= e1/x -x
x#0 czyli x∈R\{0}
czyli funkcja musi mieć asymptotę pionową x=0 (oś OY)
x → -∞ to 1/x → 0 to e1/x → e0=1 czyli y → 1 - (-∞) = +∞
x → +∞ to 1/x → 0 to e1/x → e0=1 czyli y → 1 - (+∞) = -∞
asymptoty poziomej nie będzie
y/x = e1/x / x - 1
x→ -∞ to 1/x → 0 to e1/x → e0=1 to y/x → 0 / (-∞) -1 = 0 - 1 = -1
x→ +∞ to 1/x → 0 to e1/x → e0=1 to y/x → 0 / (+∞) -1 = 0 - 1 = -1
mamy jeden kierunek asymptotyczny m=-1
badamy
b = lim (y-mx)
x → -∞ (+∞)
y-mx = y+x = e1/x
lim e1/x = e0 =1
x→ -∞
x→ +∞
asymptotą ukośną jest prosta y = -x + 1
2 sty 21:15
Basia:
y= x*e2/x +1
x#0 czyli x∈R\{0}
czyli asymptotą pionową będzie prosta x=0 (oś OY)
x → -∞ to 2/x → 0 to e2/x → e0 =1 to y → (-∞)*1 +1 = -∞
x → +∞ to 2/x → 0 to e2x → e0 = 1 to y → (+∞)*1 + 1 = +∞
asymptot poziomych nie będzie
y/x = e2/x + 1/x
x → -∞ to y/x → e0 + 0 = 1
x → +∞
y-x= xe2/x + 1 -x =x(e2/x - 1) +1 = (e2/x-1) / (1/x) + 1
badamy W(x)= (e2/x-1) / (1/x) dla x→ -∞ (+∞)
licznik i mianownik → 0 czyli tw.de l'Hospitala
L'(x) = (-2/x2)*e{2/x)
M'(x) = -1/x2
L'(x) / M'(x) = 2e2/x → 2e0=2*1=2 (przy x→ -∞ i x→ +∞)
czyli asymptotą ukosną jest prosta y=x+2
2 sty 21:30
Basia:
obiecałam, dotrzymałam, ale Ty się musisz nauczyć liczyć i granice, i pochodne
egzamin musisz zdać, bez tego szanse masz minimalne
2 sty 21:31