rozkaład trójmaianu kwadaratowego na czynniki
dawid: 1.przedstw trójmian kwadrtatowy w postaci iloczynowej jezeli tjest to możliwe
a) y= x2 − 6x − 7 b) y= x2 −4x−5
2. rozłoz na czynniki
1/3x2 − 1/9x b) 16x2 − 81/4
3.przedstaw w postaci kwadratu sumy lub kwadratu róznicy
a) 4x2 +4x + 1 b) 2x2 + 2p{6x)+3
4.wyznacz wspólczynikki b,c trójmianu kwadaratwoego y=x2 + bx+c którego pierwaitakimi są
a) 1,5 c) 1/3.4 d) −1/3 , 1/4
20 wrz 18:08
Kejt: w czym problem?
20 wrz 18:15
dawid: jak to rozwiażac
20 wrz 18:20
Kejt: 2. a) wyłącz część wspólną przed nawias
b) zastosuj wzór na różnicę kwadratów
3. wystarczy obydwa przykłady zastosować do wzoru:
(a+b)2=a2+2ab+b2
w 4. zapisz te liczby z odstępami w postaci średników, bo to jak ułamki dziesiętne trochę
wygląda.
jakby co to pytaj.
20 wrz 18:24
dawid: ale proszę zrób bo ja tak nic nie wiem ... a jak zrobisz to ja to zastosuje do innych
20 wrz 18:26
Kejt: ech..
2.
3.
a) (2x+1)
2
4 musisz zapisać inaczej.. bo odczytać zbytnio nie mogę.
20 wrz 18:28
dawid: 1 i 5 , 1/3 i 4 . −1/3 i 1/4
20 wrz 18:39
dawid: a jak bedzie w 2 zadaniu
9x2 − 25
20 wrz 18:42
Kejt:
4.
a)
x=1
0=12+b+c
x=5
0=52+5b+c
i mamy układ równań do rozwiązania:
0=12+b+c
0=52+5b+c
jakieś pytania?
20 wrz 18:43
Kejt: wzór na różnicę kwadratów: a2−b2=(a+b)(a−b)
20 wrz 18:44
dawid: rowiąz mi to
20 wrz 18:49
Kejt: to rozkaz? zapomnij..
20 wrz 18:50
dawid: proszę
20 wrz 18:51
Kejt: ja to umiem.. a chodzi o to, żebyś Ty też się nauczył. Jeśli to za Ciebie rozwiąże to
przyniesie to więcej złego niż dobrego.
20 wrz 18:53
dawid: ale przykład bo siede and tym i zle wychodzi
20 wrz 19:05
Kejt: zrobiłam Ci po jednym.. wystarczy, że tamto do wzoru podstawisz..
20 wrz 19:08