trójkąt.
Kalina: Dwa boki trójkąta mają długości 4 cm i 10cm. Czy długość trzeciego boku może być równa:
a) 6cm
b)2π cm
c)15 cm
d) 10√2 cm
e) 13,(9) cm
20 wrz 17:58
Kejt: a,b,c <− długości boków
a+b>c
a+c>b
b+c>a
sprawdź dla każdego przypadku.
20 wrz 17:59
Kalina: Jak mam to rozwiązać, skoro nie rozumiem o co w tym chodzi...
I w ogóle nie wiem w jaki sposób to sprawdzić.
20 wrz 18:05
Kejt: a=4 b=10 szukaj takich liczb które by spełniały powyższe nierówności.. dla przykładu:
a) c=10
podstawiam do pierwszej nierówności:
6+4>10 <− sprzeczność, takiego trójkąta nie da się utworzyć.
20 wrz 18:07
Kalina: A to mam każdy z podpunktów podstawić pod ten wzór: a+b>c czy do każdego z wyżej wymienionych
wzorów?
20 wrz 18:12
Kejt: każdy z wymienionych, jeśli któryś będzie sprzeczny, to takiego trójkąta nie da się utworzyć.
20 wrz 18:13
Kalina: aha, dzięki za pomoc

A mogłabyś zerknąć na jeszcze jedno dodane przeze mnie zadanie?
20 wrz 18:15