iza: Obliczyć granice funkcji, stosując regułę de l'Hospitala:
lim x→0 (e2x-e-2x)/ x
lim x→0 (ln(cosx))/ x
lim x→0 ex2
29 gru 17:11
iza: lim x→0 ex2 -1/ cos x-1
lim x→+∞ ln x/ √x2+1
lim x→0+ ln x/ ln (sin x)
lim x→0+ x* e1/x
lim x→∞ x( e1/x -1)
29 gru 17:20
Basia:
reguła de l'Hospitala mówi, że lim (f/g)=lim(f'/g')
czyli liczysz pochodną licznika i pochodna mianownika
(e2x-e-2x)'=2e2x+2e-2x)=2(e2x+e{-2x)
(x)'=1
czli lim(1)=lim(x→0) [2(e2x+e-2x)]=2(e0+e0)=4
pozostałe tak samo z tym, że w dwóch ostatnich trzeba zapisać funkcję tak:
e1/x / (1/x)
i
(e1/x-1) / (1/x)
popróbuj teraz sama
29 gru 22:38
iza: Próbowałam, ale mam tudności obliczeniem pochodnych..
2 sty 15:59
Basia:
lim x→0 (ln(cosx))/ x
(lnx)'=1/x
(ln(cosx))'=(1/cosx)*(cosx)'=-sinx/cosx
(x)'=1
czyli
lim (2) = lim (-sinx/cosx)=-sin0/cos0=-0/1=0
x→0 x→0
2 sty 16:35
Basia:
lim x→0 ex2 = e0=1
2 sty 16:37
Basia:
lim x→0 (ex2 -1)/ (cos x-1)
(ex)'=ex
(ex2)'=ex2*(x2)'=2xex2
(cosx-1)'=-sinx
nadal granice licznika i mianownika są = 0
czyli
(2xex2)' = (2x)'(ex2) + 2x(ex2)' =
2ex2+2xex2*2x=
2ex2* (1+4x2) → 2e0(1+4*0)=2
(-sinx)'=-cosx → -cos0 = -1
czyli
lim W(x)=2/(-1)=-2
x→0
2 sty 16:45
Basia:
lim x→+∞ ln x/ √x2+1
L(x)=lnx → +∞
M(x)=√x2+1 → +∞
L'(x)=1/x
M'(x) = [ 1/(2√x2+1 ]*(x2+1)' = 2x / (2√x2+1) = x/√x2+1
L'(x)/M'(x) = 1/√x2+1 → 0
2 sty 16:51
Basia:
lim x→0+ ln x/ ln (sin x)
to spróbuj sama; (lnx)'=1/x
(ln(sinx))' = (1/sinx)*(sinx)'=cosx/sinx
i pomyśl co dalej
rozumiesz teraz jak się te pochodne liczy ?
2 sty 16:53
iza: Nie wiem, jaką wartosć mają cos i sin w 0.
2 sty 17:10
Basia:
sin0=0
cos0=1
3 sty 09:35
Karolina: lim x → +∞ x2 * lnx
12 maj 17:35
ja: lim lnx + ln1
7 sty 19:25