Pomocy
zagubiony:(: Czy mógłby ktoś podać jak najprostsze wzory do obliczania:
1) pola ograniczonego przez krzywe
2) długość łuku zadanego wzorem np. x=sin2t i y=cos2t gdzie t należy do <0, pi/2>
20 wrz 17:40
Krzysiek:

1) trzeba zrobić rysunek i zapisać pole jako sumę całek oznaczonych.
2) długość łuku s to:
(patrz obrazek)
| | dy | |
∫ds = ∫√dx2 + dy2 = ∫√1 + ( |
| )2dx |
| | dx | |
20 wrz 17:50
zagubiony:(: dzięki
20 wrz 17:54
Krzysiek: do (2):
A jak jest dane parametrycznie no to:
| dy | | dy | dt | | dy | | dx | |
| = |
|
| = |
| ( |
| )−1 |
| dx | | dt | dx | | dt | | dt | |
20 wrz 17:54