Damian: Z sondażu , przeprowadzonego przez OBOP (w styczniu 2001) na reprezentatywnej
ogólnopolskiej próbie osób powyżej 15 roku życia, wynika że w miłość od pierwszego
wejrzenia wierzy 55% Polaków z tego przedziału wiekowego. Spośród osób, które wierzą w
miłość od pierwszego wejrzenia, 71% zakochało się w ten sposób. Jaki odsetek Polaków
powyżej 15 roku życia wierzy w miłość od pierwszego wejrzenia, ale nie miało szczęścia
zakochać się w ten sposób? Wynik zaokrąglij do pełnego procentu.
Prosze o pomoc.
29 gru 17:10
Damian: Prosze o pomoc.
29 gru 22:26
megi:
korzystasz z prawdopodob całkowitego
P(A)= 0,55*0,29 = 0,156 ≈ 16%
1- 0,71= 0,29 narysuj drzewko! będziesz widzieć!
gałazka 0,55 rozwidla sie na dwie gałazki
zakoch--- 0,71 i nie zakoch --- 0, 29
jak nie rozumiesz ? pytaJ!
29 gru 22:33
megi:
Oczywiście gałazka tych co w to wierzą to 0,55
29 gru 22:34
Damian: To jest dobrze, ale da się to zrobić bez prawdopodobieństwa?
30 gru 11:27
Basia:
da się
n - liczba osób ankietowanych
55%n= 0,55n - wierzy
71%*0,55n = 0,71*0,55n - zakochało sie
wierzą ale nie zakochali się to
0,55n - 0,71*0,55n=0,55n - 0,3905n= 0,1695n a to jest 15,95% z n
czyli 16%
30 gru 11:44
Basia:
oczywiście 0,1595n
30 gru 11:48
megi:
Noo

! Basia wyjaśniła!
Pomyślałam,że poprzednie zad. miałeś z prawdopodobieństwa
więc rozwiązałam Ci (właśnie korzystajac z prawdopodobieństwa!
30 gru 11:49
Damian: Ok. Dzięki
30 gru 13:00