Rozwiąż równanie
Mana: Rozwiąż równanie prosze o pomoc
20 wrz 17:09
Mana: pomoże mi ktoś ?
20 wrz 17:10
Kejt: włącz trójkę w ułamek.
20 wrz 17:12
Mana: 3+4/x+2=2+5x/x+1 ?
20 wrz 17:18
Kejt: nie. po rozdzieleniu tego co napisałaś i uproszczeniu powinna zostać 3, a tak nie będzie.
| | 3(x−2) | |
3= |
| =... uprość licznik.. |
| | x−2 | |
20 wrz 17:23
Mana: a możesz mi to rozpisać bo ja tego nadal nie rozumiem
20 wrz 17:42
Kejt: ile to jest 3*(x−2)?
20 wrz 17:43
Mana: no dobra 3x−6
20 wrz 17:47
Kejt: więc będzie
| 3x−6 | | 4 | | 2+5x | |
| + |
| = |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+1 | |
dodaj te ułamki o wspólnych mianownikach.
20 wrz 17:48
Krzysiek: tam powinno być 3*(x + 2)
20 wrz 17:56
Kejt: fakt, gapiostwo

dzięki
20 wrz 17:57
Mana: dzięki bardzo Kejt
20 wrz 19:19
Kejt: proszę
20 wrz 19:21